A A A K K K
для людей із порушенням зору
КАЛАНЧАЦЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Херсонська область

Об’єднана Каланчацька громада – це краще ?

Дата: 28.03.2017 11:10
Кількість переглядів: 1564

     Обговорюємо перші кроки становлення Каланчацької об’єднаної громади !

  В літературно – мистецькій залі Каланчацької центральної бібліотеки відбулося чергове засідання читацького об’єднання людей поважного віку «Спілкуймось!», на якому розглянуто питання, яке хвилює всіх.

    З утворенням в грудні минулого року Каланчацької територіальної об’єднаної громади перед жителями населених пунктів  семи сільських рад та одної селищної ради постало питання «Об’єднана Каланчацька громада – це краще?», хоча часу пройшло замало, щоб робити якісь висновки.  Але, як в народі кажуть: «Як корабель назвеш, так він й попливе» , тобто який даси йому старт.

   Засідання клубу відкрила його керівник та організатор  заходу Тетяна Петруненко. Тетяна Дмитрівна зокрема сказала, що сьогодні ще рано стверджувати і давати оцінку – краще це чи ні.  Як у кожної нової справи – є проблеми, завдання… й почалася цікава розмова – обговорення організації та становлення нашої громади.

    Над чим працює наша новостворена громада, з якими проблемами зіткнулася, які плани, які перспективи становлення, розвитку …

  На зустріч  з учасниками читацького об’єднання прийшов перший заступник Голови Каланчацької об’єднаної громади Андрій Лабушний – колишній Голова Олександрівської сільської ради, йому й було задано це питання – адже воно неабияк хвилює всіх.

  Андрій Григорович розповів про етапи створення територіальних громад.  В районі створено дві територіальні громади – Каланчацька, яка об’єднала містечко Каланчак та села Новокиївку, Новопавлівку, Гаврилівку, Олександрівку, Привілля, Роздольне, М.Горького та Мирненська  відповідно – селище міського типу Мирне, села Преображенської сільської ради.  А населені пункти трьох сільських рад – Хорлівської, Новоолександрівської та Олексіївської залишилися  неприєднаними до жодної з  громад. Їхнє право вирішувати, чи приєднуватись до якоїсь з громад.

    Територіально  села Хорли та Олексіївка, у відповідності до законодавства щодо місцевого самоврядування,  можуть приєднатися тільки до Каланчацької громади, в той же час село  Новоолександрівка має право  обирати  між двома громадами, адже знаходиться  територіально між ними.

   Андрій Григорович детально розповів про перші кроки становлення громади, зокрема – обрано Голову громади, депутатів, створено виконавчий комітет, поступово створюються управління та відділи, проводяться конкурси, виконавчі органи комплектуються кадрами…

 Далі  Андрій Лабушний  зупинився на першочергових проблемах громади, зокрема фінансуванні всіх бюджетних  закладів, податковій системі тощо.

   Він повідомив присутнім, що в селах, які увійшли в громаду будуть проведені вибори старост, адже сьогодні, з утворенням громади, виконуючими обов’язки старост працюють голови сільських рад.

  Учасники заходу дізналися, що громада отримала значний ресурс,  але більшість цих коштів йде на освіту та медицину.

 Обговорити сучасний стан, перспективи громади виявилося багато бажаючих – велася відверта цікава  розмова.

  В обговоренні взяли активну участь заслужений працівник культури Лідія Дем’янова. Лідія Єгорівна цікавилася, які доходи отримуватиме об’єднана територіальна  громада, активна відвідувачка бібліотеки Лариса Бруяко задавала декілька питань. Її цікавило питання про бажання деяких жителів села Олександрівка ініціювати  вихід села з ОТГ, а також чи можливий такий процес в громаді.

  Раїса Глушко цікавилася питаннями мінімальної заробітної плати та чи доступним буде берег Чорного моря в селі Хорли для жителів Каланчака та сіл нашої громади, адже  Хорлівська сільська рада не увійшла до Каланчацької об’єднаної громади, а залишилася поза громадами.

  Проблемне питання одержання безкоштовних ліків, особливо наркотичних засобів для онкологічних хворих,  прозвучало від Надії Каленської.

  Жителів громади цікавить доля районної лікарні, це питання озвучила Алла Козачок.

  Ольгу Марченко хвилювало питання реконструкції очисних споруд, їх нормальне функціонування, екологія в селищі та селах громади .

 А Раїса Глушко ще раз звернулася до заступника Голови Каланчацької громади Андрія Лабушного з питаннями про шляхи  залучення інвестицій для наповнення бюджету та цікавилася долею недобудованої школи в мікрорайоні Преображенський.

 .Андрій Григорович дав вичерпні відповіді всім присутнім на заході.

   Керівник читацького об’єднання «Спілкуймось!» Тетяна Петруненко щиро подякувала  Андрію Григоровичу Лабушному за участь в засіданні клубу та цікаві роз’яснення щодо сьогодення та перспективи становлення та розвитку Каланчацької  об’єднаної територіальної громади. 

  

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь