A A A K K K
для людей із порушенням зору
КАЛАНЧАЦЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Херсонська область

Неймовірні села України – 2017. Каланчак …

Дата: 05.04.2017 13:40
Кількість переглядів: 1142

  Проект про наше чудове селище  Каланчак  пройшов перший етап  Всеукраїнського конкурсу «Неймовірні села України – 2017», увійшов в 20 кращих …  Крокуймо далі , до перемоги …

  Бібліотека дуже вболіває за свою громаду, своє рідне селище,  воно – справді  чудове, зелене, квітуче, славиться своїми трудівниками …

   Не вагаючить, вирішили взяти участь в такому цікавому конкурсі – сприяти розвиткові своєї громади, нехай про наше неймовірне селище знає вся Україна та увесь світ !

    Всеукраїнський конкурс  «Неймовірні села України – 2017» проводиться з метою сприяння взаємодії дрібного та середнього бізнесу та органів державного управління  в громаді для підтримки розвитку сільських територій та громад, популяризувати життя в селі, нагадати про історико-культурну спадщину українського села.

  Конкурс проводиться за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України, Посольства Франції в Україні, Асоціації фермерів і приватних землевласників України, Аграрного союзу України, Всеукраїнської асоціації сільських та селищних рад, Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені М.Т. Рильського НАН України, Української асоціації активного та екологічного туризму, Науково-консультаційного центру з туризму, Асоціації гідів України та Асоціації гостинності України.

   Мета проекту  –  сприяти розвитку дрібного і середнього бізнесу на селі, сільських територій і громад, популяризувати життя в селі, нагадати про історико-культурну спадщину українського села.

  На конкурс представлено заявку, фотографії та замальовку  «Неймовірно чарівне селище наше,  Каланчак…  Перлина Таврійського краю …»

                                                                      Каланчак …                                                                                          

                                                                      Душею щиро притулитись

                                                                      й оком обійняти все довкіл…

     Чарівний Каланчак, милуюсь твоїми  неозорими степовими  просторами,  безкраїм морем золотої пшениці, зеленими садами та виноградниками, лісосмугами, хвилястою стрічкою  річечки Каланчі –  поділене навпіл,  неповторною красою рукотворних річок Північно - Кримського каналу, які напувають животворною цілющою силою неосяжні плантації рисових чеків…

 Прикордонне, патріотичне, воно – чарівне, з цікавою історією, потопаюче в красі зелених насаджень.

  Чарівний Каланчак, а південному сході  за 45 км – АР Крим, на межі стоять вдень й вночі, в спеку й холод, щодня й щохвилини наші сміливі воїни охороняють мир й спокій його мирних жителів, адже тут починається Херсонщина…

  Каланчак  голубою стрічкою огинає Північно - Кримський канал й своєю життєдайною водою зрошує наші поля.

  На сході проходить залізниця – з’єднує АР Крим з усією материковою  Україною.

   Милуюся, коли настає весна і від зимової сплячки прокидається природа наших Причорноморських степів, подекуди на Каланчацькій землі з’являються поляни реліктових квітів – скіфських тюльпанів – занесених до Червоної Книги.

   Від цієї панорами краси не відвести зачарованих очей.

  Чарівний Каланчак, на півдні за 18 км звеселять, задовольнять всі  ваші забаганки теплі хвилі Каркініцької та  Джарилгацької заток Чорного моря. Знаменитий маєток баронеси  С.Б.Фальц – Фейн, яка створила з родиною, як казали історики, державу в державі … Цікава, надзвичайно цікава історія …

   Милуюся  неземною красою природнього джерела з лікувальною цілющою водою…

   А головне в селищі – наші славні трударі! Звідси у далеку дорогу вийшло немало відомих лікарів, педагогів, інженерів, письменників, художників й просто, чудових людей, які своєю працею звеличують наш Каланчак. Пишається Каланчак своїми уродженцями - відомими на увесь світ – письменниками І.Д.Дніпровським та Н.Д.Фогелем,  Лікарем  «від Бога» Н.Д.Фогелем,  Героєм ВВВ Т.Я.Левицьким,  героями праці,  їх у нас шість чоловік:  Т.Є.Кобозєва, П.С.Кудрявцев,  В.П. Ремізов, С.Р.Ткаченко, В. Т. Ямковий та  І. Т. Маличенко,  шоуменом Ігорем Кондратюком…

  А бібліотека – краща  книгозбірня  Херсонщини !  Участь та перемоги у Міжнародних акціях та конкурсах, які  у 2004,  2006,  2009, 2010, 2011, 2012 та 2016 роках, вивели Каланчацьку бібліотеку на світовий інформаційний рівень – першу бібліотеку серед районів Херсонської області.  Це:

-   Гранти Посольства США  в Україні «Інтернет для публічних бібліотек» LEAP-IV та Connect-II.

 - Перемога в Міжнародній акції «Читаем Расула Гамзатова» - єдиній бібліотеці серед бібліотек України.

-  Гранти та перемоги  в конкурсах Ради  Міжнародних наукових досліджень та обмінів (IREX) за програмою „Бібліоміст” , «Експериментальні системи»  та особиста перемог директора бібліотеки у Всеукраїнському конкурсі професійної майстерності  „Лідер бібліотечної  справи -II”.

-  Грант у Всеукраїнському конкурсі Української Бібліотечної Асоціації та Європейського Союзу «Все про Європу: слухай, читай, дізнавайся в Пунктах європейської інформації в бібліотеках».

   Перемоги в обласних фестивалях, конкурсах та акціях «Герої XXI століття», «Краща інноваційна ідея»,  «Відкрий свою книгу!», «Бібліотека – як сучасний інформаційний центр» тощо.

   Чарівний Каланчак, надзвичайно чарівне селище! Одним з твоїх талановитих синів, патріотів, закоханих в рідне село був головний озеленювач  -  Володимир Іванович Архипов.  Він  увійшов в історію,  як митець природи. Саме з його  приїздом в наше селище,  Каланчак перетворився в оазис, казковий зелений острівець.  Під його вмілим фаховим керівництвом висаджено біля 20 га полезахисних лісосмуг.

     Якби дерева могли говорити …

     Родзинкою  селища є паркова зона та сквер в центрі  Каланчака.

     Це завдяки його задумці ми тепер милуємося стрункими тополями, які високо рвуться в небо, гарні зелені та сріблясті ялинки,  роблять кола чарівного танку, немов зелені м’ячики, рядочками  стеляться вічно зелені екзотичні кущі… 

     «Озеленення селища Каланчак Херсонської області» - так називалася дипломна робота В.І.Архипова,  яку він втілив у життя і якою  довів, що в посушливих степах України, в зоні так званого ризикованого землеробства, можна створити чудові художньо - декоративні  композиції  із дуже гарних порід  дерев та кущів.

   Чарівний Каланчак, ти гарне, неймовірне селище !  Милуємось неповторною красою твоєї паркової зони ! 

   Жителі селища нещодавно утворили територіальну об’єднану громаду разом з декількома селами. Зараз проходить етап становлення, розвитку та розбудови. Зусиллями творчих, небайдужих трудівників воно кращатиме, розбудовуватиметься, ставатиме справжнім європейським.

  Громада на чолі з головою Володимиром Калиновичем Зінчуком – оптимістична, вірить в найкраще, мирне,заможне, щасливе майбутнє й воно обов’язково здійсниться !

Неймовірно чарівне селище наше, Каланчак …

 

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь