A A A K K K
для людей із порушенням зору
КАЛАНЧАЦЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Херсонська область

Бібліотеки – в умовах об’єднаної територіальної громади/

Дата: 28.03.2017 11:12
Кількість переглядів: 2472

     Семінар – навчання  працівників  сільських та селищної бібліотек - філій відбувся в Каланчацькій централізованій бібліотечній системі, яка є з першого січня 2017 року в новому статусі  – бібліотека підпорядкована Каланчацькій об’єднаній територіальній громаді.

  Бібліотекарі розглянули питання  ”Сучасні функції та завдання бібліотек інформаційного суспільства. Роль бібліотек в соціально-культурному житті місцевої громади”.

   З вступним словом до колег звернулася директор бібліотечної системи Надія Федкевич.

   Вона у своєму виступі зауважила, що сьогодні бібліотекарі зібралися не в повному складі, а в новому статусі – Каланчацької централізованої бібліотечної системи  Каланчацької об’єднаної територіальної громади. В Каланчацькій ЦБС залишилося лише 10 бібліотек  з 16. Адже в районі утворено дві територіальні громади – наша Каланчацька та Мирненська (три бібліотеки), три сільські бібліотеки Новоолександрівської, Хорлівської та Олексіївської сільських рад не увійшли до жодної з громад.

  На семінар запрошувалися бібліотекарі всіх книгозбірень району незалежно від підпорядкування, але не всі колеги забажали чи не мали змоги приїхати.

  «Нагорода знайшла героя!» - так сказала директор бібліотек, вручаючи диплом та подарунок колежанці з Новопавлівки – Ларисі Шаваровській від Херсонської обласної наукової універсальної бібліотеки ім. О.Гончара за підсумками участі бібліотекарів в обласному фестивалі «Бібліотечна палітра Херсонщини - 2016».

  Далі Надія Федкевич детально зупинилася на нагальних проблемних питаннях розвитку бібліотечної справи, зокрема у Всеукраїнських конкурсах, акціях, фестивалях  2017 року, проведенні масових заходів до свят та ювілеїв видатних людей України та світу, письменників та поетів, подальшому розвитку читацьких об’єднань та клубів за інтересами.

  Директор зауважила, що необхідно продовжити активно обслуговувати вразливі верстви населення громади за місцем їхнього проживання чи тимчасового перебування.

  Надія Василівна порекомендувала колегам активніше та наполегливіше звертатись по підтримку та допомогу до спонсорів та меценатів – місцевих підприємців та фермерів щодо передплати періодичних видань, придбання для книгозбірень книжок, телевізорів, комп’ютерного обладнання та фотоапаратів.

   Було обговорено питання розпорядку робочого дня у весняно-літній період, участь працівників бібліотек у громадському житті сіл та селища тощо.

   Директор представила колегам бухгалтера, адже тепер бібліотечна система самостійна юридична установа, має свого бухгалтера.

   Семінар продовжила методист бібліотечної системи.

Валентина Бабічева  виступила з консультацією «Бібліотеки – інформаційні центри місцевої громади». Вона детально розповіла колегам про місце й роль сільських книгозбірень в  соціально-культурному житті громади, надала рекомендації та поради щодо діяльності бібліотек в умовах ОТГ, відповіла на питання.

  Далі Валентина Андріївна зупинилася на змінах, які проходять в нашій країні (соціальні, культурні, економічні та політичні), місці і ролі сільських книгозбірень в цьому процесі  та завданнях, які стоять перед бібліотекарями по налагодженню тісної співпраці з місцевою владою.

   Вона також детально зупинилася на формах і методах обслуговування різних категорій користувачів, особливостях бібліотечно-бібліографічного, інформаційно-довідкового та культурно-розважального обслуговування незахищених верств населення.

  Методист зразу ж перейшла до наступного питання щодо планування та звітності бібліотек в умовах територіальної громади. Проаналізувавши звіти за 2016 рік та плани на 2017 рік, планові показники,  вона висловила свої зауваження та пропозиції, надала рекомендації щодо обліку виконаних довідок. Вона проінформувала колег про важливі ювілейні дати, які будуть відзначаться у 2017 році на державному рівні, про участь в регіональних акціях та конкурсах.

   Валентина Андріївна провела з колегами професійний діалог «Бібліотека і громада». Були обговорені питання: 

  • Які зміни відбулися в населених пунктах з часу утворення ОТГ ?
  • Чи приділяють увагу  в.о.старости книгозбірням, яку саме ?
  • Співпраця в рамках громади: яка, з ким, результати?
  • Яка робота проводиться по залученню спонсорів ?
  • Клуби та об’єднання за інтересами: обмін досвідом.

   На питанні участі  бібліотек Каланчацької об’єднаної територіальної громади та всіх бібліотек району в обласних конкурсах, акціях, фестивалях зупинилася заступник директора бібліотечної системи по роботі з дітьми, завідуюча бібліотекою для дітей Світлана Красновид. Вона звернула увагу колег на інноваційний підхід до проведення заходів у бібліотеках.

   Інформаційні повідомлення прозвучали від бібліотекаря відділу комплектування, обробки, обліку та інвентаризації Ірини Добровольської. Вона зупинилася на питаннях обліку літератури, списанні книг за різними причинами, дала настанови  щодо оформлення актів, збереженню книжкового фонду.

   Далі було надано слово бухгалтеру Ользі Котляр. Ольга Вячеславівна ознайомила працівників бібліотек з порядком надання пільг га оподаткування, положенням про преміювання тощо.

   Відповідальна за охорону праці, техніку безпеки та пожежну безпеку бібліотекар Валентина Гончарова провела поточний інструктаж з колегами, чітко, зрозуміло, доступно роз’яснила бібліотекарям положення інструкцій, наказів директора та вичерпно відповіла на всі запитання.  



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь