A A A K K K
для людей із порушенням зору
КАЛАНЧАЦЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Херсонська область

Голопристанський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги інформує про співпрацю з органами державної влади та місцевого самоврядування в 2018 році

Дата: 08.02.2019 14:12
Кількість переглядів: 722

Голопристанський МЦ з надання БВПД (далі – Місцевий центр) розпочав свою роботу 01 липня 2015 року. До його складу входить 2 бюро, а його юрисдикція розповсюджується на 3  райони області, а саме: Голопристанський, Каланчацький та Скадовський, в яких знаходяться його відокремлені відділи - бюро правової допомоги.

  Така структура допомагає мешканцям вищезазначених районів безперешкодно отримати безоплатну кваліфіковану юридичну допомогу.

  З метою підвищення рівня правової культури та правової свідомості громадян, діяльність Місцевого центру та його відділів також спрямована на правопросвітництво мешканців міст та районів. Значною мірою в цій діяльності сприяє налагоджена комунікація з органами місцевого самоврядування та органів державної влади на місцях, перед якими Центр та його бюро щоквартально звітують про свою роботу, шляхом розміщення відповідної інформації на їх офіційних веб-сайтах.

  На території юрисдикції Місцевого центру знаходиться 6 ОТГ, 52 сільських    рад та 3 селищних ради, 2 міста, з якими налагоджено співпрацю через укладення меморандумів про співпрацю, що значною мірою сприяє вивченню правових потреб громад та вчасному наданню правової допомоги їх жителям. У відсотковому відношенні цифра становить 87 % підписаних меморандумів про співпрацю між органами місцевого самоврядування та органами державної влади на містах і ця робота триває.

Так, у 2018 році Місцевим центром та бюро, що є його відокремленими структурними підрозділами, було зареєстровано 2639 звернень клієнтів,  особам було надано правову консультацію 2292,  337 з них написали письмову заяву про надання безоплатної вторинної правової допомоги.

В результаті розгляду письмових заяв про надання БВПД, було прийнято рішень 329 про надання БВПД та надано 332 доручення адвокатам та  видано довіреностей 114 штатним працівниками (представництво клієнта в суді або оформлення процесуальних документів).

У минулому році клієнти зверталися частіше з наступних питань: інших цивільних 468; спадкове 171; сімейне 546; соціальне забезпечення 265; договірне 105; земельне 135; виконання судових рішень 86; трудове 104; житлове 243; адміністративне 175; інших питань 308; медичне 33; неправих питань не було.

Крім цього, місцевим центром спільно з бюро правової допомоги було:

  забезпечено роботу 128 мобільних пунктів та дистанційних пунктів доступу до безоплатної правової допомоги, в результаті якої безоплатну правову допомогу отримали 395 громадян. Хочеться зазначити той факт, що кількість точок доступу мешканців Херсонського краю до безоплатної правової допомоги постійно розширюється. Окрім місцевих центрів та бюро правової допомоги створено та успішно функціонують дистанційні пункти доступу до безоплатної правової допомоги та мобільні консультаційні пункти доступу до безоплатної правової допомоги.

надано методичну допомогу 10 органам місцевого самоврядування та 4 установам — провайдерам БПД (громадським організаціям, юридичним особам приватного права), з якими налагоджено співпрацю щодо надання безоплатної правової допомоги;

 

  проведено  223 правопросвітницьких заходи;

 

розміщено у ЗМІ 96 інформаційних матеріалів з питань надання БВПД;

 

  23 клієнтам надано доступ до електронних сервісів Мін'юсту.

 

  Регулярна робота постійно діючих дистанційних пунктів консультування забезпечена на територіях всіх районів, які відносяться до юрисдикції Місцевого центру.

  Працівниками Місцевого центру за результатами вивчення правових потреб громад щокварталу оновлюється карти правових потреб, що в свою чергу сприяє плануванню роботи з урахуванням цих потреб клієнтів. Правові потреби вивчаються працівниками Місцевого центру не лише під час роботи дистанційних та мобільних пунктів консультування, а ще й за допомогою розроблених анкет для широкого загалу та окремо по суб’єктам безоплатної вторинної правової допомоги (внутрішньо переміщенні особи, учасники бойових дій, діти та ін). Всі анкети передаються до сільських рад відповідних району через соціальних працівників та після заповнення відповідною категорією громадян, повертаються до Місцевого центру для подальшого вивчення. 

З метою формування у дітей нетерпимості до проявів агресії, розвитку співчутливого ставлення до жертв насилля та навичок надання і отримання допомоги, фахівцями Місцевого центру та Бюро систематично проводяться правопросвітницькі заходи (правові уроки, правові години, лекції, вебінари, обговорення) на тему: «Зупинимо булінг в шкільному середовищі», «Насильству – НІ» серед учнів, батьків та педагогічного складу загальноосвітніх навчальних закладів районів, що охоплюються юрисдикцією Місцевого центру.

Прикладом співпраці з органами місцевого самоврядування та органами державної влади в цьому напрямку були неодноразові виїзди фахівців Місцевого центру з представниками служби у справах дітей, відділу сім’ї, дітей та молоді, ювенальної превенції до загальноосвітніх закладів та прийомних сімей для проведення профілактичних бесід.

За ініціативи та участі фахівців Скадовського бюро правової допомоги організовуються та проводяться засідання «круглих столів» громадської ради Скадовської РДА, під час яких розглядаються не тільки загальні питання діяльності органів місцевого самоврядування та органів державної влади, а й правові питання, що турбують мешканців Скадовщини.

За ініціативи Місцевого центру, при підтримці Голопристанської РДА, Голопристанської міської ради та БО Фонду громади міста Гола Пристань «Свята Ольга» відбулося засідання круглого столу на тему: «Протидія домашньому та гендерно зумовленому насильству на рівні територіальної громади». Метою заходу було налагодження міжвідомчої співпраці суб’єктів, які реалізують державну політику у сфері запобігання та протидії домашньому насильству і насильству за ознакою статі на рівні громади м. Гола Пристань та Голопристанського району; напрацювання форм та методів співпраці представників державних органів та громадськості. 

Особливу увагу хочеться приділити плідній співпраці з президентом БО Фонд громади міста Гола Пристань «Свята Ольга»  - головою громадської ради Голопристанської РДА – Світланою Михолат, яка систематично залучає фахівців Місцевого центру до проведення правопросвітницьких заходів в Голопристанському районі, а також до участі в тренінгах, організатором яких вона є.

Фахівці Місцевого центру систематично відвідують мешканців Голопристанського геріатричного пансіонату, з метою надання їм правових консультацій. Ця категорія осіб потребує неабияку увагу не тільки працівників системи БПД, а й держави в цілому.

Також доцільно зазначити роботу фахівців Каланчацького та Скадовського бюро правової допомоги з мешканцями, а також педагогічним колективом Новокиївської спеціальної загальноосвітньої школи-інтернат І-ІІ ступеня Херсонської обласної ради та Скадовського районного центру реабілітації дітей – осіб з інвалідністю з дитинства «Надія», під час відвідування яких діти отримують не лише правові поради, а й смаколики.

Спільно із представниками Голопристанського районного відділу пробації та територіального центру обслуговування населення Голопристанської РДА були здійснені виїзди до Голопристанської виправної колонії – міжобласна спеціалізована туберкульозна лікарня. Під час візиту проведено консультативний прийом засуджених, які відбувають покарання та надано змістовні юридичні консультації з поставлених питань. 

Відповідно до укладених Меморандумів про співпрацю та затверджених графіків, з метою попередження повторних злочинів, сприяння реінтеграції правопорушника в суспільство, формування у нього поваги до соціальних та правових норм, фахівцями Місцевого центру постійно проводяться правові семінари та бесіди із підобліковими особами районних відділів пробації. Неодноразово такі бесіди проводились із залученням представників територіальних центрів обслуговування населення та громадських організацій. 

В 2018 році фахівці Місцевого центру здійснили чотири записи програми «Південний формат» на обласному радіо філії ПАТ НСТУ «Херсонська регіональна дирекція «Скіфія» на такі теми правових консультацій: «Порядок оформлення спадщини»; «Як і за що отримати компенсацію від влади: це може зробити кожен українець», «Спільне майно подружжя», «Порядок отримання пенсій в зв’язку із втратою годувальника».

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь