КАЛАНЧАЦЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Херсонська область

Роз'яснення з приводу фінансових повноважень Каланчацької ОТГ та Каланчацької районної ради стосовно утримання Каланчацької центральної районної лікарні

Дата: 25.04.2019 12:01
Кількість переглядів: 2318

Медична реформа триває в нашій країні вже декілька років,  під час яких традиційна медицина зазнала суттєвих змін. На превеликий жаль більшість населення з ними не ознайомленні, що дає можливість певним особам спекулювати та перекладати відповідальність. Так давайте розберемось, хто і за що відповідає? З початком реформ медицина розділилась на дві ланки: Каланчацька селищна рада відповідає за первинну ланку медицини(ЦПМСД), в той час, як вторинна(ЦРЛ) залишилась під опікою районної ради та райдержадміністрації.

Зі свого боку ЦПМСД забезпечений 100%  заробітної платою для лікарів ( через те, що в минулому році перейшли на фінансування з Національної служби охорони здоров’я ) та медичного персоналу, а також енергоносіями. Всі робочі кабінети обладнані комп’ютерною технікою відповідно до вимог реформи для безперебійної роботі, відкритий діагностичний кабінет, з новим обладнанням. Тобто покладені повноваження на селищну раду згідно реформи виконуються в повному обсязі.

Що ж стосується ЦРЛ, селищна рада не втручається в роботу даної установи  оскільки  не має повноважень. Однак, у зв’язку з тим, що ЦРЛ обслуговую жителів Каланчацької громади на вторинній ланці, селищна рада уклала договір на обслуговування мешканців та перераховують за це кошти – медична субвенція. Тобто державним бюджет виділяє субвенцію селищному бюджету для ЦРЛ за певними розрахунками, що залежать від кількості населення громади. Селищний бюджет перераховує дану суму повністю і заборгованостей жодного разу не виникало.

Минулого року ЦРЛ не вистачило коштів на поточне утримання передбачених державою, а це 9302,9тис. грн з ОТГ та власних 1625,1тис.грн, і вони звернулись до селищної ради з відповідним листом. Рішенням 33 сесії Каланчацької ради 8 ск. від 07 листопада 2018 року № 776 виділено міжбюджетний трансфер у вигляді іншої субвенції Каланчацькому району для утримання Каланчацької ЦРЛ для виплат заробітної плати з нарахування середньому та молодшому персоналу у сумі 200 000грн. На минулому засіданні бюджетної комісії(19.04.2019 року),  під час якого обговорювалась ще одне виділення коштів, керівництвом району було зазначено, що попередні 200 000грн були використані не за призначенням. На даний час Каланчацька селищна рада звернулась до Каланчацької РДА за поясненням куди були спрямовані дані кошти.

Ще однією не менш хвилюючою темою є фінансування стоматології... Наприкінці минулого року ЦРЛ прийняла рішення скоротити стоматологічне відділення,  після якого всі працівники були ознайомленні з вивільненням. Розуміючи, що люди залишаються без роботи, а мешканці громади без послуг, селищна рада вирішила прийняти їх до ЦПМСД. На превеликий жаль через брак часу на формування документів виникла  проблема з фінансуванням.  Сьогодні активно йде процес  створення нової юридичної особи Комунального некомерційного підприємства «Каланчацька стоматологія». Поки триває формування документів, отримання ліцензії і тд., працівників прийняли назад до ЦРЛ, за умови, що селищна рада забезпечить їх заробітною платою. Рішенням 34 сесії  Каланчацької селищної ради від 01 березня 2019 року № 905 виділено міжбюджетний трансфер у вигляді іншої субвенції Каланчацькому району для утримання Каланчацької ЦРЛ для оплати праці медичним працівникам стоматологічного кабінету в сумі 199 000грн. Дані розрахунки включаються в себе заробітну плату персоналу за 6 місяців в період з січня по червень та компенсація відпусток.

Тобто на сьогодні Каланчацька селищна рада повністю виконала свої зобов’язання перед ЦРЛ та працівниками стоматології. Кошти перераховано згідно помісячного розпису! Постало єдине питання, чому вони не виплачені людям в тих сумах, які передбачені? І саме це питання треба задати керівництву не ОТГ, а району, на рахунку якого вони осіли.

 

Наразі ситуація в ЦРЛ бажає бути значно кращою через борги.  До громади знову звертаються за допомогою, звинувачують та розповідають нісенітниці. 2019 року на поточне утримання ЦРЛ державою передбачено 14 244 300грн (Каланчацька ОТГ – 10 180 500грн; Мирненська ОТГ – 2 608 400, власних коштів – 1 455 400грн), значна сума, чи не так? Так давайте відкривати карти…

Також є додаткова дотація, що передбачена обласним бюджетом для районного бюджету на 2019рік скала приблизно 2 млн 400 тис грн.., вона повинна була розділитись на 4 установи, які ще залишились у районі, це заробітна платня технічного персоналу шкіл та енергоносії шкіл і лікарні. Адже відповідно до статті 1036 Бюджетного кодексу України вказана додаткова дотація спрямовується на:

  • Видатки навчальних закладів, визначених у частині першій частині 1032 Кодексу (крім видатків на оплату праці з нарахуваннями педагогічних працівників навчальних закладів, визначених пунктами 1-6 частині першої статті 1032 Кодексу, а також навчальних закладів, визначених пунктами 7 і 8 частини першої статті 1032 Кодексу, в частині здобуття повної загальної середньої освіти);
  • Видатки закладів охорони здоров’я, визначених у пункті 3 частини першої статті 89 та пункті 3 частини першої статті 90 Кодексу, на оплату комунальних послуг та енергоносіїв.

В той час коли до бюджету ОТГ зайшло 4 млн 600 тис грн.. на 8  закладів освіти з урахуванням філій та ЦПМСД з урахуванням всіх ЛАЗ.

Тобто районна рада розділила кошти, залишився лікарню без засобів існування. По незрозумілій причині, без всіляких документів вони вирішили, що селищна рада повинна зробити це за них. Звичайно добре коли є на кого розраховувати, і у кого попросити, та чи зобов’язана селищна рада шукати додаткові кошти для лікарні? Сьогодні на плечах громади достатньо проблем з якими треба справлятись, а тепер є ще й додаткова.

Звичайно проблему  треба вирішувати і селищна рада та депутатський корпус зробить все для того щоб допомогти у вирішенні даного питання та чи не зачастив район з проханнями?

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь