A A A K K K
для людей із порушенням зору
КАЛАНЧАЦЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Херсонська область

Новації у сфері застосування РРО

Дата: 13.02.2020 10:55
Кількість переглядів: 620

Каланчацька ДПІ Херсонського управління Головного управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі звертає увагу платників податків на ключові новації у сфері застосування реєстраторів розрахункових операцій (далі – РРО).

1. РРО не використовують спрощенці 1 групи єдиного податку (річний дохід до 300 тис. грн) та громадяни, які продають на ринку власні вживані речі або продукти власного підсобного господарства.

2. Спеціальне безкоштовне програмне забезпечення для реєстрації розрахункових операцій можна буде встановити на будь-який гаджет, у тому числі й на смартфон. Раніше потрібно було мати тільки традиційний РРО. Підтримка встановленої програми теж буде безкоштовна.

2. Для реєстрації розрахункових операцій, замість традиційного РРО, на будь-який гаджет, у тому числі й смартфон, можна буде встановити спеціальне безкоштовне програмне забезпечення. Підтримка такої програми теж буде безкоштовна.

3. Використовувати програмні РРО можна буде з 19 квітня 2020 року.

4. З жовтня 2020 року застосування РРО стане обов’язковим для ресторанів, кафе, турагенцій, готелів, а також підприємців – платників єдиного податку (крім платників єдиного податку 1 групи) ризикових сфер діяльності –продавців ювелірних виробів, медпрепаратів, ліків, складних побутових приладів, автозапчастин, магазинів з продажу секонд-хенду.

5. З 1 січня 2021 року використання РРО буде обов'язковим для фізичних осіб – платників єдиного податку 2, 3, 4 груп незалежно від видів діяльності.

Зазначені нововведення встановлені Законами України від 20.09.2019 № 128-IX «Про внесення змін до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» щодо детінізації розрахунків в сфері торгівлі і послуг» та № 129-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо детінізації розрахунків в сфері торгівлі і послуг».

 

РРО: штрафи за порушення вимог законодавства суттєво зросли

 

Каланчацька ДПІ Херсонського управління Головного управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі повідомляє, що восени минулого року внесено зміни щодо відповідальності за порушення вимог ст. 17 Закону України 06.07.1995 № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг».

Відповідно до внесених змін, у разі встановлення в ході перевірки факту:

проведення розрахункових операцій з використанням реєстраторів розрахункових операцій (далі – РРО), програмних РРО або розрахункових книжок (на неповну суму вартості проданих товарів (наданих послуг); непроведення розрахункових операцій через реєстратори розрахункових операцій та/або програмні РРО з фіскальним режимом роботи; невідповідності на місці проведення розрахунків суми готівкових коштів сумі коштів, зазначеній у денному звіті РРО, більше ніж на 10 відсотків розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року, а в разі використання розрахункової книжки – загальній сумі продажу за розрахунковими квитанціями, виданими з початку робочого дня; невидача (в паперовому вигляді та/або електронній формі) відповідного розрахункового документа, що підтверджує виконання розрахункової операції, або проведення її без використання розрахункової книжки на окремому господарському об’єкті такого суб’єкта господарювання застосовуються такі фінансові санкції:

– до 01 жовтня 2020 року, тобто у перехідний період,

10% вартості товару, проданого з порушеннями – за порушення, вчинене вперше;

50% вартості товару, проданого з порушеннями – за кожне наступне порушення.

– з 01 жовтня 2020 року, тобто після перехідного періоду – розмір штрафів буде наступним:

100% вартості товару, проданого з порушеннями – за перше порушення;

150% вартості товару, проданого з порушеннями – за кожне наступне порушення.

Крім зазначених штрафних санкцій, до суб’єктів господарювання застосовуються й інші, розміри яких суттєво збільшилися. Зокрема, за некоректне застосування чи незастосування КОРО та РК, тобто невикористання розрахункової книжки або використання незареєстрованої належним чином розрахункової книжки чи порушення встановленого порядку її використання, а також використання з порушенням встановленого порядку книг обліку розрахункових операцій (КОРО), або незберігання книг обліку розрахункових операцій чи розрахункових книжок протягом встановленого терміну, застосовується штраф у розмірі 50 н.м.д.г. (у 2020 році – 850 грн.).

Тож будьте уважні, дотримуйтесь вимог чинного законодавства.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь