A A A K K K
для людей із порушенням зору
КАЛАНЧАЦЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Херсонська область

ДО 207-Ї РІЧНИЦІ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ ВЕЛИКОГО КОБЗАРЯ

Дата: 09.03.2021 08:53
Кількість переглядів: 819

Фото без описуТарас Григорович Шевченко….Без його імені не можливо уявити нашої літератури, нашої культури, нашої країни. Великий Кобзар, талановитий митець, народний поет, палкий патріот України – ось невеликий перелік тих слів, якими можна охарактеризувати Т.Г.Шевченка.

 

Творчість Тараса Шевченка воістину багатогранна й невичерпна. Його прекрасні поеми «Причинна», «Катерина», «Наймичка», «Марія» зображують українських жінок — закоханих і щасливих, зневажених і гордих, жінок-матерів, ладних віддати своє життя заради дитини.

Дитя моє!
Я була багата... 
Не лай мене; молитимусь,
Із самого неба
Долю виплачу сльозами
І пошлю до тебе».

                                  («Наймичка»)

Громадянська лірика Т.Шевченка, зокрема його твори «Заповіт», «І мертвим, і живим…», «Сон», «Кавказ», відображає його позицію стосовно пануючих класів та простого народу.

Борітеся - поборете,
Вам Бог помагає!
За вас правда, за вас слава
І воля святая!

                      («Кавказ»)

Твори Тараса Шевченка перекладені багатьма мовами народів світу. «Кобзар» знайшов свого читача не лише в більшості країн Європи, але й далеко за її межами — в США, Канаді, Індії, Китаї, Японії.

Творчість Шевченка-художника посідає особливе місце в розвитку українського мистецтва. Збереглося 835 творів, що дійшли до нашого часу в оригіналах і частково у гравюрах на металі й дереві, а також у копіях, що їх виконали художники ще за життя митця. За жанрами – це портрети, композиції на міфологічні, історичні й побутові теми, пейзажі, малюнки, на яких зображено історичні пам’ятки.

Шевченко  і музика – ще одна сторінка його багатогранної особистості. Він глибоко цікавився українською піснею, возвеличував її, беріг як найдорожчій скарб нашого народу.

Наша дума, наша пісня
Не вмре, не загине
От де, люде, наша слава,
Слава України!

                        («До Основ'яненка»)

Минають роки і сторіччя, відходять у небуття покоління людей, змінюються їхні звичаї та погляди, але незмінним залишається уявлення нашого народу про Великого Кобзаря, який залишив нам неоціненні духовні надбання – твори і світлу добру пам’ять про себе.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь