A A A K K K
для людей із порушенням зору
КАЛАНЧАЦЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Херсонська область

Супрун Олександра Іванівна

Дата: 01.04.2021 15:11
Кількість переглядів: 565

Фото без описуНародилася перед самою війною, 01 квітня 1941 року в селищі Каланчак Херсонської області в багатодітній сім'ї сільського коваля.
На її дитячу долю випало воєнне лихоліття Великої Вітчизняної війни. Олександра Іванівна має статус «Дитина війни».
Шестеро дітей виховувало подружжя Кравченків:  Іван Семенович та Мотрона Тихонівна.

 

Олександра Іванівна дуже любила вчитися, захоплювалася уроками української літератури, любила поезію. Завжди була активісткою, займалася спортом, зокрема акробатикою. Це приносило їй велике задоволення, додавало сили і краси.
У  1959 році закінчила 10 класів Каланчацької середньої школи № 1. По закінченню школи вступила до медичного училища, мала намір продовжити сімейну традицію. Але, на щастя, дуже швидко зрозуміла, що медицина – не її покликання. В її уяві завжди лунала мамина пісня, яка пізніше переросла в глибоке захоплення літературою.
Усе частіше брала до рук шевченківський «Кобзар», поезії з якого всі знала напам'ять. У душі все частіше бриніла ніжна мелодія неповторної чарівності слова.
Олександра Іванівна з кожним днем все більше відчувала, що повинна навчати дітей, прагнула разом із ними поринути у світ прекрасного. Думками вона була вже у школі, серед допитливої, гомінливої дітвори. Мріяла, як поведе їх безкрайніми шкільними просторами в незвідану чарівну, незабутню країну знань, у цікавий та загадковий світ рідної мови та літератури.

Мрія дівчини здійснилася – доля привела її до Херсонського педагогічного інституту. Стала студенткою філологічного факультету. Навчалася і одночасно працювала вчителем восьмирічної школи. З успіхом закінчила Херсонський педагогічний інститут, філологічний факультет, за спеціальністю українська мова і література.
Педагогічну діяльність розпочала в 1960 році, вчителем Гаврилівської  восьмирічної школи, а згодом – Новокиївської середньої школи. 
З 1967 по 2020 рік працювала вчителем української мови і літератури Каланчацької загальноосвітньої школи I-III ступенів № 1.
 За 50 років педагогічної діяльності здобула високий авторитет і визнання на теренах освіти Херсонщини. 
Олександра Іванівна Супрун досягла найвищих вершин своєї праці й понині залишається для багатьох поколінь вдячних каланчакців головним світочем у їх інтелектуальному житті.

Позаду тяжкі дороги. Кожен її урок – це відкриття, пізнання нового, незвіданого. Література і мова - предмети, які впливають на формування світогляду юних, допомагають в ідейному загартуванні. І провідником у цей світ була Олександра Іванівна, яка навчала дітей бути мудрими, долати труднощі, обирати правильну стежину в житті, формувати характер та загартовувати волю, уміти відрізняти добро від зла.

Відзнаки Олександри Супрун: 

  • «Кращий учитель селища Каланчак 2004 року» (до 210- річниці заснування селища Каланчак).
  • У 2011 році – нагороджена ювілейною медаллю «20 років Незалежності України».
  • У 2006 році – учасниця «Конгресу захисту української мови».
  • Отримала звання «Заслужений вчитель України».

Досвідчений педагог-словесник, вона створила власний стиль і власну систему навчання рідної мови, досвід Олександри Іванівни Супрун вивчається і пропагується на обласному рівні Південноукраїнським регіональним інститутом післядипломної освіти і Херсонським педагогічним університетом. 
Найвища ж нагорода вчителя – її учні, неодноразові переможці Всеукраїнського конкурсу знавців рідної мови ім. П. Яцика. 

Немає жодної людини у нашому селищі, районі, яка б не знала цю чудову, прекрасну жінку, справжнього майстра педагогічної справи, яка завжди прагне робити людям добро. 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь