A A A K K K
для людей із порушенням зору
КАЛАНЧАЦЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Херсонська область

І порт Софія заснувала

Дата: 15.03.2021 18:41
Кількість переглядів: 581

Фото без описуСело Хорли засноване однією з найкрупніших поміщиць Півдня Росії кінця XIX – початку XX ст. С. Б. Фальц-Фейн у незамерзаючій бухті Чорного моря.

Розвивався населений пункт як морський порт. Побудовані склади, хлібний елеватор, митниця, готель для моряків, метеостанція і навіть завод по переробці устриць. У Хорлах функціонували ілюзіон, ресторан, бальний зал. Після прибуття перших торговельних суден (1903 р.) Хорли отримали статус порту, який довгий час мав своє пароплавство з власними вантажними та пасажирськими суднами. Тут діяли всі необхідні установи для порту: поштово-телеграфна контора, митна застава та карантинний пункт, лавки, типографія.

Із розширенням торговельних операцій в Хорлах відкрито відділення Російського для зовнішньої торгівлі банку. Крім зовнішньо-торговельних зв’язків, порт здійснював каботажні рейси до портів і пристаней Чорноморського басейну – Одеси, Херсона, Севастополя, Миколаєва, Скадовська, містечка Станіслава Херсонського повіту та інших пунктів. Перевозились зерно, овочі, фрукти, будівельні матеріали, залізо, сільськогосподарські тварини тощо.

Створене з ініціативи С. Б. Фальц-Фейн «Экономическое сообщество служащих имений и порта Софии Богдановны Фальц-Фейн» забезпечувало соціальну захищеність своїх робітників.

З 1903 р. у Хорлах діяло земське початкове училище з трирічним курсом навчання.

На жаль, розпочате будівництво залізниці (1914 р.) було перервано Першою світовою війною, а потім – революцією та громадянською війною.

У 1919 р. засновниця порту-села С. Б. Фальц-Фейн загинула від рук червоних партизанів.

За часів радянської влади статус містечка Хорли понизився до села, порт занепав, а ім’я засновниці незаслужено забуте.

У 1958 р. Порт-Хорли перейменовано в село Хорли.

Ініціатором відновлення пам'яті про Софію Богданівну Фальц-Фейн став її внук – барон Едуард Олександрович фон Фальц-Фейн (підданий князівства Ліхтенштейн). У травні 1993 року на його кошти відкрито пам'ятник-горельєф і меморіальну плиту на могилі засновниці села і порту Хорли, відомої представниці роду Фальц-Фейн, крупної підприємниці Українського краю кінця XIX – початку XX століть, матері засновника знаменитого заповідника Асканія-Нова Фрідріха Едуардовича Фальц-Фейна.

 

Джерело: Знаменні і пам'ятні дати Херсонщини на 2017 рік [Електронний ресурс]. - Режим доступу: https://lib.kherson.ua/selo-horli-kalanchatskogo-rayonu-kalendar-kherson2017.htm


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь