A A A K K K
для людей із порушенням зору
КАЛАНЧАЦЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Херсонська область

Дух-Фіней та її подальший розвиток

Дата: 15.03.2021 19:05
Кількість переглядів: 639

Фото без описуВигідне географічне розташування земель у найбільш сухій частині Причорноморcької низовини з родючими грунтами: чорноземами та солончаками, степовим різнотрав’ям, помірно континентальним кліматом, зумовили заснування у 1850 році на цій території невеличкої економії Дух-Фіней та її подальший розвиток.

Фрідріх Фейн у серпні 1856 році за 525 тисяч карбованців сріблом викупив землі Ангальт-Кетенського, включаючи Асканію-Нову, Преображенку та економію Дофіно, що в перекладі з французької означає «Перлина».
Особливо вона розквітла після того, коли при розподілі спадщини Дофіно дісталось С.Б. Фальц-Фейн. Софія Богданівна хотіла цей куточок зробити перлиною степу, щось подібне до Асканія-Нова; було розпочато будівництво житла та побутових будівель, озеленення та насадження дерев.

Згідно свідчень старожил С.Б. Фальц-Фейн постійно в маєтку не проживала і керував за її відсутності економією Герберт Фейн.
Сюди щорічно наймали сезонних робітників, здебільшого це були селяни з північних областей України, зокрема із Полтавщини. 

В економії були побудовані консервна і кондитерська фабрики, молочарня, споруджено добротні тваринницькі і складські приміщення, цегельня, у підвалі центрального маєтку були численні сховища продуктів, заморських вин і фруктів.

Економія Дофіно була добре озеленена. Від центрального маєтку, в якому зупинялась поміщиця, до самого берега моря була прокладена доріжка з цегляними бордюрами, всипана піском і обсаджена по обидві сторони бузком. Навколо будинку Софії Богданівни було висаджено кущі персидського та іншого сортів бузку. 

Але, найбільшим дивом був парк з його чудодійними алеями з вічнозеленої туї та бузку, благородних в’язів, клену, ясеня, гледичії, сосни, посадки кизилу та грецького горіха, заростей шипшини, шовковиці, чорної бузини. По парку вільно ходили фазани, в центрі якого був невеликий ставок з острівцем посередині, обсаджений ясенами. Зрошувався парк від артезіанських свердловин і дійсно був зеленим оазисом серед степу. 

Джерело: А.В. Подозьорова. Маловідомі історичні сторінки моєї «Малої батьківщини». Електронний ресурс - [Режим доступу]: http://sbornik.college.ks.ua/downloads/sbornik5_6/pdf/10.pdf 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь