КАЛАНЧАЦЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Херсонська область

Дух-Фіней та її подальший розвиток

Дата: 15.03.2021 19:05
Кількість переглядів: 708

Фото без описуВигідне географічне розташування земель у найбільш сухій частині Причорноморcької низовини з родючими грунтами: чорноземами та солончаками, степовим різнотрав’ям, помірно континентальним кліматом, зумовили заснування у 1850 році на цій території невеличкої економії Дух-Фіней та її подальший розвиток.

Фрідріх Фейн у серпні 1856 році за 525 тисяч карбованців сріблом викупив землі Ангальт-Кетенського, включаючи Асканію-Нову, Преображенку та економію Дофіно, що в перекладі з французької означає «Перлина».
Особливо вона розквітла після того, коли при розподілі спадщини Дофіно дісталось С.Б. Фальц-Фейн. Софія Богданівна хотіла цей куточок зробити перлиною степу, щось подібне до Асканія-Нова; було розпочато будівництво житла та побутових будівель, озеленення та насадження дерев.

Згідно свідчень старожил С.Б. Фальц-Фейн постійно в маєтку не проживала і керував за її відсутності економією Герберт Фейн.
Сюди щорічно наймали сезонних робітників, здебільшого це були селяни з північних областей України, зокрема із Полтавщини. 

В економії були побудовані консервна і кондитерська фабрики, молочарня, споруджено добротні тваринницькі і складські приміщення, цегельня, у підвалі центрального маєтку були численні сховища продуктів, заморських вин і фруктів.

Економія Дофіно була добре озеленена. Від центрального маєтку, в якому зупинялась поміщиця, до самого берега моря була прокладена доріжка з цегляними бордюрами, всипана піском і обсаджена по обидві сторони бузком. Навколо будинку Софії Богданівни було висаджено кущі персидського та іншого сортів бузку. 

Але, найбільшим дивом був парк з його чудодійними алеями з вічнозеленої туї та бузку, благородних в’язів, клену, ясеня, гледичії, сосни, посадки кизилу та грецького горіха, заростей шипшини, шовковиці, чорної бузини. По парку вільно ходили фазани, в центрі якого був невеликий ставок з острівцем посередині, обсаджений ясенами. Зрошувався парк від артезіанських свердловин і дійсно був зеленим оазисом серед степу. 

Джерело: А.В. Подозьорова. Маловідомі історичні сторінки моєї «Малої батьківщини». Електронний ресурс - [Режим доступу]: http://sbornik.college.ks.ua/downloads/sbornik5_6/pdf/10.pdf 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь