КАЛАНЧАЦЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Херсонська область

Атамань...

Дата: 15.03.2021 19:14
Кількість переглядів: 646

Фото без описуПерша письмова згадка про теперішню Олександрівку належить до 1820 року. За старим адміністративно-територіальним поділом Олександрівка належала до Першокостянтинівської волості Дніпровського повіту Таврійської губернії.

Немає остаточної думки щодо походження попередніх назв села. Найбільш поширена версія щодо походження першої назви - Атамань - стосується турецького отамана, який колись проживав на цих землях.
Назву Другоолександрівка (до 1969 року) село отримало на честь імператора Олександра ІІ.
У 1905 році в селі була організована початкова трикласна школа, яка знаходилася у звичайній невеличкій землянці з маленькими вікнами. У 1911 році цю "шкільну споруду" змінило вже типове народне училище, яке мало 4 класи. У 50-х роках ХХ ст. школа стала 7-річною.
У 1925 році в селі засновано товариство спільного обробітку землі "Щастя в праці".
У 1930 році на території села виникли колгоспи: "Червоний Перекоп", "Нове життя", колгосп імені Ворошилова. Згодом всі вони об'єдналися в один - "Червоний Перекоп".

13 вересня 1941 року село було окуповане німецькими військами. Звільнили населений пункт 3 листопада 1943 року.

Після укрупнення у 1954 році з колгоспом "Заповіт Ілліча" на території населеного пункту була третя бригада цього колгоспу.
У 1960 році внаслідок об'єднання виникає колгосп "Шлях до комунізму", який у 1964 році був реорганізований в радгосп "Рисовод", поскільки після будівництва Північно-Кримського каналу була створена чекова система для вирощування рису. 

Джерело: Літопис населених пунктів Херсонщини [Електронний ресурс]. - Режим доступу: https://krai.lib.kherson.ua/litopis.htm


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь