A A A K K K
для людей із порушенням зору
КАЛАНЧАЦЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Херсонська область

Про небезпеку куріння кальяну

Дата: 30.06.2021 12:29
Кількість переглядів: 468

Фото без описуОстаннім часом серед курців набрав популярності кальян. Багатьох людей, що час від часу викурюють кальян, можна вважати випадковими курцями, це шукачі нових відчуттів, вони пробують нові аромати і смаки, їм потрібен сам ритуал, такий таємничий, модний, доступний «обраним» — такий собі пошук психологічного комфорту, який вони не  можуть знайти іншим способом, тільки як викурюючи кальян.

Табак для кальяну

Якщо сигаретний тютюн проходить ретельний псевдо «контроль» і сертифікацію, то тютюнові суміші для кальяну не описані жодними регламентами і гостами, і виробник може використовувати тютюн будь-якої якості і складу.

Так само неможливо встановити вміст нікотину і смол в тютюновій суміші, — цифри будуть залежати від того, як саме ви приготували кальян, яке вугілля використовували, як багато тютюну викурили, і як глибоко затягувалися.

Кальян і важкі метали

Майже всі сучасні сигарети мають фільтр, який «затримує» (начебто затримує) деяку кількість шкідливих речовин.  Вода в колбі кальяну не може виконувати подібну функцію, і єдине, що вона робить — охолоджує дим.

Вміст важких металів в кальянному димі в десятки разів вищий, ніж в сигаретному, а нижча температура лише посилює негативний вплив на легені і дихальні шляхи, дозволяючи диму спускатися глибше.

Небезпека куріння кальяну для легенів

При курінні кальяну ви глибше і частіше затягуєтеся — за сорок хвилин в організм потрапляє майже в двісті разів більше чадного газу, ніж при викурюванні однієї сигарети, а дим, як уже згадувалося, проникає набагато глибше в легені.

Крім того, найчастіше кальян куриться в закритому приміщенні, що підсилює шкоду від чадного газу за рахунок пасивного куріння.  Не кажучи вже про те, що багато хто любить поєднувати кальян з алкоголем, що підсилює шкоду для організму.

У димі, який пройшов крізь воду, підвищується кількість чадного газу, який сприяє розширенню судин (після відбувається зворотний процес) і призводить до бажаного почуття ейфорії.  Саме чадний газ провокує не природне збільшення частоти серцевих скорочень (саме це впливає на багатьох спортсменів і завдає незворотної шкоди серцевому м’язу), а при перевищенні граничної дози може призвести до ураження головного мозку.  До того ж, розпалюючи кальян, молода людина вдихає сильніше, ніж коли затягується сигаретою, так що дим проникає глибше в легені і уражує всю їхню внутрішню поверхню, а не тільки верхню частину.  Це з більшою ймовірністю призводить до переродження клітин і виникнення раку легенів.

Наслідки непередбачувані — від депресії і психозу до незворотних змін головного мозку і навіть виникнення недоумства.  Від отруєння чадним газом — виникають запаморочення, нудота, слабкість, задишка через різке підвищення артеріального тиску, і навіть гіпертонічний криз.

 

Джерело: http://khocz.com.ua/31-travnja-2021-roku-vsesvitnij-den-bez-tjutjunu/


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь