A A A K K K
для людей із порушенням зору
КАЛАНЧАЦЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Херсонська область

Як правильно надавати допомогу при утопленні

Дата: 27.07.2021 10:34
Кількість переглядів: 434

Фото без описуЯкщо ви збираєтесь на відпочинок біля води, не зайвим буде нагадати правила надання домедичної допомоги в разі утоплення.

Адже людина, яка тоне, не завжди в змозі покликати на допомогу, тому важливо помітити це та почати рятувальні дії. Розмахування руками, бризки та крики “допоможіть” трапляються рідко. Через брак кисню людина не зможе кричати.

Найчастіше людина, яка тоне, буде плавати вертикально, час від часу дістаючи голову з-під води та відкриваючи рот. Очі можуть бути також широко відкритими. Руки будуть розставлені в спробі відштовхнутися від поверхні води. У такому стані людина може протриматися до 1 хв, перед тим, як повністю піти під воду.

Якщо ви помітили людину, яка тоне потрібно:

  • Покликати рятувальників, якщо є така можливість. 
  • Якщо рятувальників поруч немає? Оцініть ситуацію та свої сили. Не намагайтеся рятувати, якщо вам може загрожувати небезпека. Не заходьте у воду, якщо не знаєте глибину водойми. Підходьте до людини, коли впевнено відчуваєте дно. В інших випадках – киньте будь-який предмет, який тримається на воді: рятувальний круг, палка тощо. Пам’ятайте, що людина може хапатися й за вас, тому оцініть свої сили ще на березі.
  • Варто підпливати до людини, що тоне, ззаду. Користуйтесь рятувальним жилетом або іншими засобами, що дозволять утримуватися на воді (рятувальний круг, надувний матрац тощо).
  • Покличте когось на допомогу. Попросіть викликати швидку та шукати дефібрилятор.
  • Якщо людина вже непритомна, то дотримуватися попередніх вказівок не потрібно — витягуйте її на берег. Однак у постраждалого може бути травма хребта, тому робіть це обережно.
  • Як тільки ви опинилися на березі – викликайте швидку за номером 103 або 112. Перевірте чи людина притомна – зверніться до неї чи потрусіть за плечі. Перевірте прохідність дихальних шляхів та наявність дихання.
  • Якщо людина непритомна – відкрийте ротову порожнину, подивіться чи нема там сторонніх предметів. Очистіть ротову порожнину, поклавши постраждалого на бік. Не робіть цього пальцями! Опісля закиньте підборіддя вище носа, нахиліться вухом до носа й рота постраждалого, а руку покладіть на груди та спостерігайте за рухами грудної клітки постраждалого. Протягом 10 секунд повинно бути 2 чи більше підняття грудної клітини. Якщо це незнайома вам людина, одягніть маску та рукавички. Щоб мінімізувати ризик зараження на COVID-19 перевіряйте дихання, спостерігаючи лише за грудною клітиною. 
  • Якщо ви зафіксували менше як 2 рухи – починайте серцево-легеневу реанімацію. Також не забудьте повторно повідомити швидку про стан пацієнта.
  • Як надавати допомогу, якщо людина не дихає? Зробіть 5 рятувальних вдихів через плівку-клапан та приступайте до серцево-легеневої реанімації: покладіть постраждалого на рівну, тверду та суху поверхню, звільніть грудну клітину від одягу, робіть почергово натискання на грудну клітину та рятувальні вдихи в співвідношенні 30 на 2. Якщо ви не маєте захисної маски-клапану, робіть тільки натискання. Частота натискань – 100-120/хв, а глибина – 5-6 см. За можливості використовуйте автоматичний зовнішній дефібрилятор, який значно збільшує шанси постраждалого на виживання на ранніх етапах зупинки серця.

Допомогу потрібно надавати допоки людина не прийде до тями, або ж не приїхала швидка, та поки у вас є сили й це безпечно.
Проведіть запобігання переохолодження в постраждалого – висушіть тіло й загорніть в ковдру.
Обов'язково дочекайтеся приїзду швидкої допомоги.

Джерело: Міністерство охорони здоров'я  України


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь