A A A K K K
для людей із порушенням зору
КАЛАНЧАЦЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Херсонська область

Вживання алкоголю серед підлітків: поширеність та причини

Дата: 12.08.2021 12:34
Кількість переглядів: 460

Фото без описуЗа результатами дослідження ESPAD, 85,7% усіх опитаних підлітків упродовж свого життя вживали алкогольні напої принаймні один раз. Кількість тих, хто вживав алкоголь у своєму житті десять і більше разів — 46,3%, що складає майже половину опитаних.

Будь-який рівень вживання алкоголю, незалежно від кількості, призводить до втрати здоров’я. Варто пам’ятати, що є пряма залежність розвитку небезпечних захворювань від доз алкоголю, що споживає людина. Людям, молодшим 18 років, алкогольні напої не можна взагалі. 

Відповідно до опитування ESPAD, дівчата дещо раніше за хлопців, вперше пробують алкоголь. За дослідженням, у молодшій віковій групі частка хлопців, які принаймні один раз вживали алкоголь, становить 79,1%, а серед дівчат – 86,6%.  Така ж тенденція зберігається у групі підлітків, які мали «великий» — від 10 до 19 разів і «дуже великий» — 40 і більше разів, досвід споживання алкогольних напоїв. Серед хлопців — це  16,8%, а серед дівчат — 21,8%.

Крім цього, аналіз виявив, що на практику споживання підлітками алкоголю значно впливає чинник урбанізації. Серед опитаних підлітків, які мешкають в обласних центрах, частка тих, хто має «великий» і «дуже великий» досвід споживання алкогольних напоїв, становить 32,7%. Серед респондентів, які проживають у містах обласного підпорядкування, аналогічний показник становить 31,1%, проте поміж респондентів, що мешкають у сільській місцевості, цей показник менший і складає — 25,5%.

Вино, разом зі слабоалкогольними напоями – найпоширеніші серед підлітків. Популярність вина зумовлена, переважно, уподобаннями дівчат. Упродовж останніх 30 днів принаймні один раз вживали вино 49,0% опитаних дівчат і 34,8% хлопців. Міцні алкогольні напої упродовж останніх 30 днів принаймні один раз вживали 20,1% опитаних підлітків. 

Значна кількість респондентів (16,0%) оцінили ступінь свого сп’яніння під час останнього вживання алкогольних напоїв на рівні від 5 до 10 балів, що можна схарактеризувати як «значне» сп’яніння. 

Чому підлітки вживають алкоголь? 
Одна з найчастіших причин, яку вказують – для того, щоб  «поліпшити» вечірку чи святковий захід, зробити їх більш емоційними та веселішими. Причина вживання: «Тому що це – весело» – виявлена у 19,9% опитаних.

Переважно, підлітки починають вживати алкоголь, коли стають більш  самостійними, проводять більше часу поза домом  і без нагляду, а роль друзів у  їхньому житті посилюється. 

Найактуальніші причини вживання алкоголю в підлітків:

  • щоби поліпшити настрій; 
  • розв’язувати внутрішні проблеми;
  • «отримати кайф»;
  • отримати схвалення іншими.

Дівчата помітно частіше вживають алкоголь для того, щоби подолати внутрішній психологічний дискомфорт, позбутися поганого настрою, підбадьорити себе.

Дослідження показало тенденцію до збільшення регулярного  вживання алкоголю серед підлітків та пов’язаних із цим ризиків. 

Вживання алкоголю небезпечне для підлітків, це може призводити до: 

  • проблем у школі; 
  • соціальних проблем;
  • юридичних проблем;
  • фізичних проблем: похмілля, хвороби;
  • небажаної, незапланованої та незахищеної сексуальної активності;
  • фізичного та сексуального насилля;
  • підвищеного ризику самогубств та вбивств;
  • ДТП, пов’язаних з алкоголем;
  • проблем із пам’яттю;
  • зловживання іншими речовинами; 
  • змін у мозку, що можуть мати незворотні наслідки; 
  • отруєння алкоголем. 

Надмірне вживання спиртних напоїв пов’язане з численними проблемами зі здоров’ям. Регулювання алкогольної політики  — важлива складова, що впливає на поширення вживання алкоголю серед підлітків.  

Монографія підготовлена в межах міжнародного дослідницького проєкту «Європейське опитування учнівської молоді щодо вживання алкоголю та наркотичних речовин» (ESPAD: The European School Survey Project on Alcohol and Other Drugs), в якому Україна бере участь з 1995 року. Опитування проводиться раз на чотири роки. У 2019 році цільовою групою стали учні 2003 року народження – на період проведення анкетування їм було 15-16 років.

Джерело: Центр громадського здоров'я МОЗ України


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь