A A A K K K
для людей із порушенням зору
КАЛАНЧАЦЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Херсонська область

Небезпечний шкідник Ясенева смарагдова вузькозлатка

Дата: 05.10.2021 13:45
Кількість переглядів: 566

Фото без описуЯсенева смарагдова златка відноситься до групи агресивних стовбурових шкідників, здатних поселятися на живих, зазвичай ослаблених деревах, що неминуче приводить до їх загибелі.

Ясенева смарагдова вузько златка – це небезпечний шкідник, який скрізь завдає великої шкоди.

Зоною природного поширення ясенової смарагдової вузько златки є листяні та змішані ліси Корейського півострова, північно-східного і центрального Китаю, Японії, Тайваню, крайнього сходу Монголії, а також далекого сходу Росії.

В України Ясенова смарагдова вузько златка  була виявлена на територіях Луганської, Донецької, Харківської областях. 

Ясенева смарагдова вузько златка небезпечний шкідник ясена, горіху та деяких інших порід дерев. На відміну від більшості інших стовбурових шкідників златка здатна нападати на абсолютно здорові дерева.

Значної шкоди завдають як личинки так і жуки. Жуки живляться листям дерев, личинки завдають шкоди стовбурам. Личинкові ходи дуже вигнуті, забиті бурою мукою, розширюються із зростанням личинки. Жуки можуть літати на відстань декілька кілометрі, але більшість з них, що вилітають з одного джерела, поширюються не більше ніж 500 метрів. Пошкоджені шкідником дерева зазвичай усихають протягом двох - трьох років.

На ранніх стадіях заселення златкою встановити досить важко.
Заселені дерева зазвичай мають розріджену крону, листя передчасно жовтіє і опадає, уздовж стовбура і головних гілок розвивається вторинні пагони. На третій рік зараження багато гілок відмирає, стовбур тріскається,стають помітні численні льотні отвори.

Шкідливість златки загрозливо велика. Традиційний хімічний метод боротьби не дають необхідного результату і не дозволяють зупинити подальше поширення ясеневої смарагдової вузькозлатки. Єдиний спосіб зменшення златки на даний час залишається вирубка і знищення уражених дерев. Златка може бути занесена з посадковим матеріалом, з порубкових залишків, з некорінною деревино, з деревною тріскою і дровами.

 

Автор: Юрій КАЛЬЧЕНКО, державний фіто санітарний інспектор                       
 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь