A A A K K K
для людей із порушенням зору
КАЛАНЧАЦЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Херсонська область

Міжнародний день відмови від куріння

Дата: 18.11.2021 18:01
Кількість переглядів: 499

Фото без описуЩороку в третій четвер листопада увесь світ відзначає Міжнародний день відмови від куріння, або NoSmokingDay. Його головна мета – сприяти зменшенню тютюнової залежності та максимально поінформувати суспільство про негативний та згубний вплив тютюну на здоров’я.

Тютюнопаління спричиняє кожний п'ятий випадок смерті осіб віком старше 35 років і щороку вбиває понад 8 млн людей по всьому світу:

понад 7 із них – це активні курці
майже 1,2 млн – пасивні

Майже половина дітей у світі регулярно вдихає забруднене тютюновим димом повітря в громадських місцях, а 65 000 – помирають щороку від хвороб, пов’язаних із пасивним курінням. Вчені зазначають, що куріння у два рази небезпечніше для організму, що росте, ніж для дорослого. Смертельною дозою для дорослої людини вважається одна пачка сигарет, викурена  відразу, а для підлітків – пів пачки. Ті, хто почав палити до 15 років, у п’ятеро частіше помирають від раку легень.

Чи є електронні сигарети безпечною альтернативою?
В Україні ринок електронних сигарет на законодавчому рівні досі не врегульований. Це означає, що українці споживають товар, який не пройшов перевірок та не має сертифікатів відповідності. Окрім того, рідини для електронних сигарет не марковані, тому визначити їхній склад вкрай важко. Водночас поширеність куріння серед українських підлітків віком 13-15 років викликає серйозне занепокоєння, адже фактично курить кожен п’ятий з них.

Вже доведено, що куріння електронних сигарет підвищує ризики виникнення хронічних хвороб, раку легень та серцево-судинних захворювань, оскільки містять шкідливі хімічні речовини, як-от важкі метали та канцерогени. 

Як куріння впливає на інфікованих COVID-19?
За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, люди з серцево-судинними та респіраторними захворюваннями, що спричиненні курінням, мають вищий ризик розвитку важких симптомів коронавірусної хвороби. Куріння є фактором ризику для будь-якої інфекції нижніх дихальних шляхів, а вірус, спричинений COVID-19, вражає, у першу чергу, дихальну систему людини.

Споживачі електронних пристроїв для куріння також можуть наразитися на ускладнений перебіг хвороби у випадку інфікування COVID-19, адже вейпи, електронні сигарети та пристрої для нагрівання тютюну так само чинять шкоду дихальній та імунній системі.
Слабку серцево-судинну систему мають хворі на COVID-19 із курінням в анамнезі. Це робить таких пацієнтів більш сприйнятливими до важких симптомів, а отже може збільшити ймовірність смерті.

Не варто використовувати підміну понять та шукати інші способи кинути курити: електронні цигарки чи вироби з тютюну – все це негативно впливає на ваше здоров’я. Найкращий та єдиний спосіб – це відмовитися від куріння загалом, скільки б вам не було років. Адже люди, які кинули курити у віці від 30-35 років, мають таку ж тривалість життя, як і ті, хто ніколи не пробував сигарети.

Джерело: МОЗ України


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь