A A A K K K
для людей із порушенням зору
КАЛАНЧАЦЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Херсонська область

Порядок відсторонення невакцинованих працівників від роботи

Дата: 09.12.2021 17:01
Кількість переглядів: 326

Фото без описуУ Міністерстві охорони здоров’я оприлюднили наказ 04.10.2021 № 2153 «Про затвердження Переліку професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов’язковим профілактичним щепленням».

Відповідно до цього переліку на час карантину обов’язковим профілактичним щепленням проти гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої короновірусом SARS-CoV-2, на період дії карантину, встановленого Кабміном, підлягають працівники:

  • центральних органів виконавчої влади та їх територіальних підрозділів.
  • місцевих державних адміністрацій.
  • закладів вищої, післядипломної, фахової передвищої, професійної (професійно-технічної), загальної середньої, у тому числі спеціальних, дошкільної, позашкільної освіти, закладів спеціалізованої освіти та наукових установ незалежно від типу та форми власності.

Наказ набирає чинність 8 листопада 2021 року. Працівники закладів освіти та органів виконавчої влади, які не щепляться проти COVID-19 протягом цього періоду, будуть відсторонені від роботи без збереження заробітної плати шляхом наказу або розпорядження керівника.

Зокрема, керівники державних органів (державної служби), керівники підприємств, установ та організацій мають забезпечити:
1) контроль за проведенням обов'язкових профілактичних щеплень проти COVID-19 працівниками та державними службовцями, обов'язковість профілактичних щеплень яких передбачена переліком професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов'язковим профілактичним щепленням, затвердженим наказом Міністерства охорони здоров'я від 4 жовтня 2021 р. № 2153;
2) відсторонення від роботи працівників та державних службовців, обов'язковість профілактичних щеплень проти COVID-19 яких визначена переліком та які відмовляються або ухиляються від проведення таких обов'язкових профілактичних щеплень проти COVID-19 відповідно до статті 46 Кодексу законів про працю України, частини другої статті 12 Закону України "Про захист населення від інфекційних хвороб" та частини третьої статті 5 Закону України "Про державну службу", крім тих, які мають абсолютні протипоказання до проведення таких профілактичних щеплень проти COVID-19 та надали медичний висновок про наявність протипоказань.

На який строк відбуватиметься відсторонення від роботи?
Строк відсторонення встановлюється до усунення причин, що його зумовили. Тобто до моменту отримання щеплення. Важливо відзначити, що отримання першої дози вакцини вже вважається усуненням причин відсторонення від роботи.

Кого не можна відсторонити від роботи?
Відсторонити від роботи не можна осіб, які мають абсолютні протипоказання до проведення таких профілактичних щеплень проти COVID-19 та надали медичний висновок про наявність протипоказань, відповідно до Переліку медичних протипоказань та застережень до проведення профілактичних щеплень, затвердженого наказом Міністерства охорони здоров’я України від 16 вересня 2011 року № 595, не підлягатимуть обов’язковій вакцинації.

Як відсторонюватимуть працівників?
Роботодавець має завчасно, до 8 листопада, повідомити працівників відповідних категорій про відсторонення від роботи, якщо вони ухилятимуться від вакцинації або не проінформують роботодавця, що вже пройшли хоча б перший етап щеплення.

Крім того, роботодавець має у такому повідомленні надати всю необхідну інформацію та сприяти проходженню профілактичного щеплення.

Відсторонення відбуватиметься на підставі наказу по підприємству з обов'язковим доведенням його до відома працівників під підпис. Строк відсторонення: "до усунення причин, що його зумовили".

Також перш ніж відсторонити невакцинованого працівника від роботи, працедавець має письмово зафіксувати факт відмови працівника від щеплення.

Відсторонення від роботи відбувається без збереження заробітної плати.

Чи можуть відсторонити від роботи осіб, які нещодавно перехворіли COVID-19?
Особи, які перехворіли, зможуть отримати у лікаря довідку за формою 028, яка дозволяє відтермінувати вакцинацію на строк до трьох місяців, а також незабаром згенерувати сертифікат про одужання в Дія.

Чи може відсторонений працівник працювати дистанційно?
Дистанційна робота, надомна робота та робота в режимі гнучкого часу - лише режими роботи.
Статтею 12 Закону України "Про захист населення від інфекційних хвороб" передбачено обов'язок в цілому відсторонити від роботи, без винятку щодо режиму роботи.
Одночасно повідомляємо, що чинним законодавством про працю не передбачена така підстава для звільнення як відсутність у працівника щеплення від гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої короновірусом SARS-CoV-2 або відмова від вакцинації.

 

Виникли запитання? 0 800 213 103 єдиний безкоштовний цілодобовий номер з надання безоплатної правової допомоги в Україні.
За безоплатною правовою допомогою можна звертатися до відділу «Каланчацьке бюро правової допомоги» Голопристанського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, який знаходиться за адресою: смт Каланчак, вул. Херсонська (Леніна), 9 (1-й поверх), тел.: 0684409511 або за скайп зв’язком: Каланчацьке бюро правової допомоги (kalanchatske@legalaid.ks.ua).


З повагою,
Директор МЦ                                    І.М. Кеба


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь