A A A K K K
для людей із порушенням зору
КАЛАНЧАЦЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Херсонська область

Повідомлення про можливе коригування тарифів на послуги з централізованого водопостачання та водовідведення

Дата: 10.01.2022 15:27
Кількість переглядів: 1016

Фото без описуКаланчацька селищна рада повідомляє про намір з 21 лютого 2022 року встановити нові тарифи на послуги з централізованого водопостачання та водовідведення по всім комунальним підприємствам Каланчацької громади (ККУП «Джерело», КП «Дофіно», КП «Авангард», КП «Бриз», КП «Водограй».

Плановий тариф (з ПДВ), відповідно до розрахунків становитиме грн/за 1 м.куб

Назва послуги

Населення     

Бюджетні організації Інші організації
централізоване водопостачання   17,25 24,00   28,65
централізоване водовідведення   22,60   24,54 28,48


                                          Порівняльний аналіз зростання вартості тарифу

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 10 червня 2020року № 467 «Про внесення змін до Порядку формування тарифів у тарифах на централізоване водопостачання та централізоване водовідведення» тарифи на 2022 рік сформовані з врахуванням:

  • річного плану діяльності підприємства з централізованого водопостачання та водовідведення окремо за кожним видом діяльності;
  • загальновиробничих норм питомих витрат палива, теплової та електричної енергії;
  • індивідуальних технологічних нормативів використання питної води;
  • Податкового кодексу України;
  • Закону України «Про оплату праці», положень Генеральної та Галузевої угод, колективного договору підприємства;
  • технологічних регламентів, техніко-економічних розрахунків, з урахуванням ставок податків, зборів, обов’язкових платежів, цін на матеріальні ресурси та послуги.

Основними чинниками, які вплинули на зростання фактичної собівартості послуг з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення є:

Електроенергія

До розрахунку вартості активної електроенергії  прийнято середньозважену ціну купівлі-продажу електричної енергії тариф 2 класу за листопад 2021р.У зв’язку з коливанням ціни електричної енергії на ринку вартість електричної енергії з листопада 2021р. становить 4,93грн. , тарифу на послуги передачі та розподілу 1,32 грн. Разом 6,25 за 1 кВт годину з ПДВ.
Прогнозована вартість електроенергії на січень 2022 року по Прат ХОЕК складає 5,8769 грн з ПДВ за 1 кВт. Крім цього збільшиться вартість за послуги по розподілу електроенергії близько 1,40 грн.Разом становитиме 7,27 грн.
Збільшення витрат на електроенергію відбулося завдяки суттєвим змінам цін на ринку енергоносіїв, які  мають постійний характер та не залежать від господарської діяльності підприємства. Питома вага електричної енергії у структурі тарифу становить 31,5 %.

Витрати на оплату праці та відрахування на соціальні заходи

У новому тарифі витрати на оплату праці розраховані відповідно до змін мінімальної заробітної плати (з 01 грудня 2021 року  6500 грн) та Галузевої угоди.
Відповідно витрати на відрахування на соціальні заходи зростуть пропорційно зростанню витрат на оплату праці.
Фонд оплати праці у структурі тарифу складає 46,86%.

Матеріальні витрати

Матеріальні витрати зросли у зв’язку з високим ступенем зносу основних фондів діяльності підприємства та зростання цін на реактиви, реагенти, запчастини, спецодяг та інші матеріальні ресурси.  
Матеріальні витрати (ремонти) у структурі тарифу складають 1,3%. 
Витрати паливо-мастильних матеріалів, які розраховані відповідно до наказу Міністерства транспорту України від 10.02.1998 року №43 (із змінами і доповненнями, наказом Міністерства інфраструктури України від 24.01.2012 року №36 “Про затвердження норм витрат палива і мастильних матеріалів на автомобільному транспорті”) зросли. Витрати на паливо-мастильні матеріали у структурі тарифу складають 1,2 %.

Обов’язкові платежі та збори

Збільшилися витрати пов’язані зі сплатою обов’язкових зборів та платежів . Питома вага їх у структурі тарифів становить 10,22 % .

Інші витрати

Підвищення інших витрат  пов’язане з підвищенням вартості витрат із забезпеченням належного стану обладнання, послуг зв’язку, банківських послуги, витрат на утримання виробничих та службових приміщень , опалення приміщень та інших послуг сторонніх організацій. Питома вага їх у структурі тарифів становить 10,11 %.  До складу тарифів на послуги підприємства не включались витрати, що не мають відношення до їх надання: суми безнадійної дебіторської заборгованості, визначені штрафи, пені.

Метою встановлення тарифів на централізоване водопостачання та централізоване водовідведення є приведення тарифів у відповідність до діючого законодавства та до економічно обґрунтованого рівня. Це дасть можливість забезпечити:

  • утримання якості надання послуг з централізованого водопостачання та водовідведення  на рівні нормативної;
  • дотримування та виконання норм трудового законодавства,  залучення до роботи на підприємстві відповідальних та кваліфікованих працівників;
  • можливість фінансування підприємством витрат відповідно до умов діяльності підприємства у 2022 році;
  • беззбиткову діяльність підприємства, відповідно до вимог діючого законодавства.

Підвищення тарифів на послуги на централізованого водопостачання та централізованого водовідведення для соціально незахищених та малозабезпечених верств населення буде компенсовано через пільги та субсидії, які згідно законодавства, може безперешкодно оформити кожна родина.

Просимо споживачів з розумінням поставитися до ситуації, що склалася та поспішити повністю розрахуватися з боргами за надані послуги за діючими тарифами.
Пропозиції та зауваження від фізичних та юридичних осіб, їх об’єднань відповідно до наказу Мінрегіонбуду № 130 від 05.06.2018 року із змінами  приймаються протягом 30 календарних днів - з дня опублікування цього повідомлення на офіційному веб-сайті Каланчацької селищної ради https://kalanchacka-gromada.gov.ua/ та за адресою:  смт Каланчак, вул. Херсонська,1 загальний відділ,телефон (05530) 3-20-97.

 

Автор: Віталій ДАНЬКО, начальник відділу комунальної власності, житлово-комунального господарства, благоустрою, містобудування та архітектури


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь