КАЛАНЧАЦЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Херсонська область

Поліція попереджає херсонців про інтернет-шахраїв

Дата: 24.01.2023 15:48
Кількість переглядів: 84

Поліція попереджає жителів Херсонщини про шахраїв, які викрадають кошти з рахунків під виглядом оформлення соцвиплат або державної допомоги.

За добу троє жителів Херсона стали жертвами шахрайства, пов’язаного з нібито соціальними та державними виплатами. Усі потерпілі знайшли в мережі інтернет оголошення про надання різних соціальних та державних виплат певним категоріям населення. Після того, як люди перейшли за посиланнями та ввели дані своїх банківських карток, шахраї зняли з рахунків усі кошти.

57-річна жителька обласного центру в одній з соціальних мереж прочитала повідомлення про надання державної допомоги та пройшла за посиланням для оформлення виплат. Жінка ввела всі дані своєї картки, після чого з її банківського рахунку зникло майже 4 тисячі гривень.

Так само вчинила і 19-річна жителька міста. В інтернет-мережі вона перейшла за посиланням на сайт та заповнила всі дані для реєстрації на державну допомогу, після чого з її рахунку зникло 3 тисячі гривень.

Ще одна жителька міста в месенджері прочитала повідомлення про надання грошової допомоги пенсіонерам, після чого вирішила зареєструвати свою бабусю. Жінка перейшла за посиланням та ввела дані банківської картки, після чого з рахунку пенсіонерки зникло 8 тисяч гривень.

52 тисячі гривень зникли з рахунків жителя Херсона, який на сумнівному сайті намагався оформити соціальну допомогу. Чоловік ввів пін-коди одразу двох своїх банківських карток, надав пароль та логін від особистого кабінету, після чого залишився без заощаджень.

Як не стати жертвою шахраїв:

  • не можна нікому повідомляти і не вводити на сумнівних сайтах тризначний номер на звороті вашої картки (CVV-код), термін дії картки, коди банків та мобільних операторів, паролі до інтернет-банкінгу, кодове слово банку. Налаштуйте контроль руху коштів (підключіть SMS-інформування, встановіть ліміти на операції);
  • якщо ви отримали повідомлення про зарахування коштів державної допомоги та вас просять перейти за лінком, щоб її отримати, - це шахраї! У жодному разі не переходьте за посиланням. Сповіщення про зарахування коштів надходить тільки від вашого банку і не містить жодних посилань, а лише текстову інформацію;
  • щоб не потрапити на гачок шахраїв, необхідно бути дуже пильними і ретельно перевіряти всю інформацію. Варто зайти на офіційний сайт установи, яка відповідальна за виплати, та знайти всі можливі дані: чи є взагалі такі види допомоги і яким чином її оформити;
  • інформацію про програми підтримки від держави завжди публікують офіційні джерела (домен gov.ua). Також відповідні сповіщення з’являються в «Дії».

Закликаємо всіх бути уважними і не переходити за підозрілими посиланнями. А також звертатися до поліції, якщо стали жертвою шахрайства.

З сайту Херсонської ОДА

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь