A A A K K K
для людей із порушенням зору
КАЛАНЧАЦЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Херсонська область

Внесок кожного у збереження світла: подайте заяву в Дії про обмін старих ламп на енергоощадні LED-лампи за програмою ЄС та Уряду

Дата: 30.01.2023 14:06
Кількість переглядів: 90

З 30 січня в Дії українці можуть подати заяву про обмін старих ламп розжарювання на енергоощадні LED-лампи, а потім отримати їх в одному з відділень Укрпошти. Це знизить навантаження на українську енергосистему. Обмін здійснюється за спільною програмою Уряду України та Європейського Союзу. 

Одна з цілей російських ракетних атак по Україні – енергетична інфраструктура. Через пошкоджені енергосистеми українці живуть за графіками відключення світла. Саме тому Уряд запустив програму обміну лампочок для населення.  

У межах програми Європейський Союз профінансував 30 млн енергоощадних LED-ламп для України, ще 5 млн надасть уряд Франції. Перша партія вже готова до обміну у відділеннях Укрпошти. 

Українці можуть обміняти по 5 старих ламп розжарювання на нові світлодіодні лампи. За підрахунками фахівців, якщо обміняти заплановану кількість ламп, то вдасться знизити споживання електроенергії на 7-10% в моменти пікового навантаження. Це допоможе суттєво скоротити дефіцит електроенергії в системі.

Подати заяву на участь у програмі обміну лампочок можна в застосунку Дія.

Щоб подати заяву про обмін лампочок в застосунку:

  • авторизуйтесь у Дії;

  • оберіть Послуги – Обмін лампочок;

  • вкажіть контактний номер телефону та відділення Укрпошти, у якому бажаєте отримати лампи;

  • зазначте тип та кількість світлодіодних ламп, які бажаєте отримати.

Після цього отримаєте push-сповіщення, що лампи є в обраному відділенні Укрпошти, і ви можете їх отримати протягом 5 робочих днів. Якщо за цей час не заберете лампи, то заява анулюються. 

Також обміняти лампи у відділеннях Укрпошти можна без реєстрації. Але в такому разі лампи  обміняють лише за їх наявності.

Обмін ламп розжарювання на нові світлодіодні LED здійснюватиметься поетапно. Спершу нові лампи надійдуть до всіх обласних центрів (крім тимчасово окупованих Донецька, Луганська, Сімферополя та міста Севастополя), а також до Краматорська, Покровська та Кривого Рогу. На другому етапі лампи надійдуть в райцентри. Далі – у села. 

Утилізація старих ламп здійснюватиметься відповідно до правил та міжнародних норм.

Більше деталей про обмін лампочок – за посиланням

Програма підтримана Європейським Союзом у відповідь на заклик Президента Зеленського та реалізується Міністерством економіки, Міністерством цифрової трансформації, АТ «Укрпошта» в усіх регіонах України (за виключенням тимчасово окупованих територій та Автономної Республіки Крим). 

Нова програма, фінансована ЄС, є складовою підтримки Європейським Союзом українського енергетичного фронту.

За інформацією Мінцифри

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь