КАЛАНЧАЦЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Херсонська область

Мінцифра разом з Держстатом створюють аналітичну платформу Government BI для якісних управлінських рішень

Дата: 19.04.2023 07:01
Кількість переглядів: 101

Міністерство цифрової трансформації стане пілотним державним органом, на базі якого випробують аналітичну систему Government BI (GBI). До розроблення та втілення проєкту залучено Державну службу статистики. Після завершення бета-тестування проєкт планується масштабувати на інші центральні органи виконавчої влади.

Ще у 2021 році Віцепрем’єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій — Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров став координатором розвитку Державної служби статистики. Аудит розпочали 2021-го, активну розробку – вже під час повномасштабної війни.

Частина систем обробки даних у Держстаті працює з 90-х років минулого сторіччя, частина – із середини 2010-х. Інформація часто дуже застаріла і передається несучасними засобами: щось на флешці відправляється, щось електронними засобами. Рішення із різних епох вирішили не оновлювати, а замінити одним сучасним.

У центрі всіх процесів Держстату має бути ІТ-платформа, яка в режимі реального часу збирає інформацію, аналізує і поширює. Це вплине на швидкість отримання даних та їхню якість. Якісні дані Держстату в режимі реального часу стануть основою для ухвалення ефективних рішень Урядом. Держстат має стати зручним інформаційним сервісом для держави і суспільства, щоб бізнес, ЗМІ, науковці та громадяни могли отримувати необхідну інформацію.

Ключовий момент оновленої системи – опція автоматизованого збору даних та взаємодія з іншими адміністративними реєстрами. Наприклад, можна отримувати інформацію про споживчі ціни не від вибірки респондентів, що регулярно заповнюють опитувальники, а від PPO в магазинах та супермаркетах.

Інший приклад – статистика середньої заробітної плати. Зараз Держстат виводить її на основі інформації від низки підприємств. Але є можливість брати повний масив даних безпосередньо у Пенсійному фонді і лише обробляти їх за своєю методологією. Проте це завдання на перспективу – щоб отримувати статистику напряму від ПФУ треба спершу оновити кілька законів.

Паралельно з оцифруванням систем у Держстаті йде оптимізація. У 2022-му штат держоргану зменшили з понад 6 000 співробітників до 4 600, прибравши дублювання функцій у регіональних підрозділах. Кінцева мета – скорочення на 30% та створення єдиної центральної юрособи. Окрема задача – навчити команду працювати з новою IT-системою, найняти фахових дата-аналітиків чи Python-розробників.

Нове IT-рішення вже працює у тестовому режимі – туди переносять перші дослідження. Також готується оновлення порталу користувача – заміна нинішньому сайту Держстату. Статистику на ньому можна буде переглядати на дашбордах або у вигляді інтерактивних таблиць, скачувати – у форматах xls або csv. Також передбачена функція отримання даних через API. Показати перші результати роботи Михайло Федоров сподівається влітку 2023-го.

Система Government BI використовуватиме інструменти штучного інтелекту. На останніх етапах реалізації проєкту запланована розбудова інститутів BigData, які розвиватимуть систему відкритих даних, коли вся інформація від держорганів буде інтегрована між собою.

Розроблення нової платформи проходить у межах реалізації швейцарсько-української Програми EGAP, що впроваджується Фондом Східна Європа.

 

За матеріалами Мінцифри

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь