КАЛАНЧАЦЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Херсонська область

День пам’яті та примирення і перемоги над нацизмом у Другій світовій війні

Дата: 07.05.2023 19:01
Кількість переглядів: 92

Вже дев'ятий рік поспіль Україна вшановує пам'ять тих, хто помер в Другу світову війну, разом з США та Європою 8 травня. Це важливий для кожної людини день, який відрізняється сильним символізмом. Пам'ять - означає, що ми пам'ятаємо тих, хто поклав своє життя в період від 1939 до 1945 року. Примирення - символ того, що всі країни повинні об'єднатися разом.

Цей день присвячений пам’яті тих понад 80 мільйонів людей, чиє життя було обірвано насиллям світового масштабу, людям усіх рас і націй, чоловікам і жінкам, воїнам і мирному населенню, малим дітям і старикам, – усім загиблим і усім тим, хто вижив та пройшов через усі кола пекла Другої світової війни. Тим, хто загинув на її фронтах, в окопах і тим, хто загинув під час бомбардувань, побував у полоні, концтаборах, чи просто зник безвісти у вихорі воєнного лихоліття.

Сторінка історії:

7 травня 1945 року в місті Ремсі (Франція) підписали Акт про повну капітуляцію військ нациської Німеччини. Наступного дня, тобто 8 травня, його ратифікували вже у Берліні. Саме тому в більшості країнах Європи та у США щорічно на 8 травня проводять особливі заходи, спрямовані на вшанування пам'яті всіх, хто помер під час Другої світової війни.

9 травня 1945 року на вимогу Кремля в передмісті німецької столиці Карлсхорсті підписали ще один документ - "Акт про беззастережну капітуляцію Німеччини". Сталося це о 00:43 годині ночі за московським часом, але за середньоєвропейським все ще було 8 травня, а саме 22:43 години вечора.

2004 року на 59-й сесії Генеральної асамблеї ООН 8 та 9 травня були проголошені Днями пам'яті та примирення. Була створена резолюція, в якій пропонували всім країнам-членам ООН, приватним особами та неурядовим організаціям цими днями проводити заходи, спрямовані на вшанування пам'яті загиблих 1939-1945 років.

В Україні День пам’яті та примирення встановлений згідно з Законом України «Про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років». Таким чином, Україна розпочала нову традицію відзначення 8 та 9 травня в європейському дусі пам’яті та примирення.

Цей день встановлений задля «вшанування подвигу українського народу, його визначного внеску у перемогу Антигітлерівської коаліції у Другій світовій війні, висловлення поваги усім борцям проти нацизму, увічнення пам’яті про загиблих».

Символом Дня пам’яті та примирення з 2014 року є квітка маку. ЇЇ графічне зображення є своєрідною алюзією: з одного боку воно уособлює квітку маку, з іншого – кривавий слід від кулі.

Вже другий рік поспіль Україна зустрічає День пам’яті та примирення в умовах повномасштабної війни, яку розпочала росія.

24 лютого президент рф володимир путін оголосив про повномасштабне вторгнення в Україну. російські війська обстрілюють та знищують об'єкти інфраструктури, проводять масовані обстріли житлових районів українських міст та селищ із використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет.

Сьогодні наша країна палає як і під час минулої війни, але ми знаємо за що боремось і чекаємо дня коли  російська федерація, як колись Німеччина, підпише акт про повну свою капітуляцію і підніметься жовто-блакитний стяг над всією нашої Україною.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь