КАЛАНЧАЦЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Херсонська область

Шахрайські схеми: прості правила безпеки

Дата: 20.06.2023 14:06
Кількість переглядів: 64

Жителі Херсонщини втратили понад 77 тисяч гривень через «банківських» шахраїв та під приводом відшкодування матеріальних збитків у зв’язку із затопленням майна

Аферисти намагаються заробити на нещасті постраждалих, які втратили майно внаслідок підриву росіянами Каховської ГЕС. Поліція закликає громадян бути дуже уважними та не довіряти сумнівним повідомленням щодо надходження грошей на ваші рахунки та подальші прохання перейти за невідомими посиланнями. Всю інформацію з приводу матеріальних відшкодувань необхідно дізнаватися в офіційних установах або за їх телефонами.

Так, до поліції звернулася жителька Херсона і повідомила, що їй в одному з месенджерів надійшло повідомлення про відшкодування матеріальних збитків за затоплений будинок. У повідомленні вказувалося, що гроші вже надійшли на картку жінки й необхідно перейти за посиланням. Громадянка виконала всі умови, після чого з її рахунку зникло 17 тисяч гривень.

Ще один херсонець довірився незнайомцю, який зателефонував і представився працівником банку, повідомив про надходження на рахунок чоловіка матеріальної допомоги. Заявник не згадав, чи подавав він заявку на допомогу і не уточнив у співрозмовника, від якої саме організації надійшли кошти. Аферист пояснив, що гроші чоловіку надійдуть на кілька нових рахунків, тому наказав перевести по кілька тисяч на ці нові рахунки для їх активації. Загалом заявник перевів на рахунки шахрая 24500 гривень.

Черговий «банківський» шахрай заволодів коштами із рахунку жительки Дар’ївської громади загальною сумою 36300 гривень. Аферист зателефонував жінці і представився працівником служби безпеки банку. Він повідомив, що сторонні особи намагаються зняти кошти з її рахунку. Для його убезпечення, попросив повідомити код, який надійте у смс-повідомленні. Жінка назвала код, після чого з її рахунку зникли заощадження.

За всіма фактами поліція відкрила кримінальні провадження за ст.190 «Шахрайство» Кримінального кодексу України.

Для того, щоб не втрапити у пастки шахраїв, ніколи не вказуйте власні персональні дані на неперевірених сайтах, нікому не повідомляйте термін дії банківської карти та CVV-код, не переходьте за сумнівними посиланнями, у разі отримання повідомлень про надходження благодійних коштів на ваш рахунок не здійснюйте ніяких операцій до встановлення обставин ситуації у вашому банку або зателефонуйте до організації.

Автор: Управління внутрішньої та інформаційної політики

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь