КАЛАНЧАЦЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Херсонська область

ІНФОРМАЦІЙНЕ ПОВІДОМЛЕННЯ  ПРО ПОЧАТОК проведення консультацій з громадськістю ЩОДО ПЕРЕЙМЕНУВАННЯ села Максима Горького Скадовського району Херсонської області

Дата: 24.10.2023 23:59
Кількість переглядів: 80

Каланчацька селищна військова адміністрація інформує про початок проведення консультацій з громадськістю щодо перейменування села Максима Горького Скадовського району Херсонської області у формах електронних консультацій з громадськістю та вивчення громадської думки та запрошує усіх бажаючих долучитись до обговорення даного питання.

Долучитись до обговорення можна за посиланням: https://docs.google.com/forms/d/1ZzuKNB3gRd_4l2i3-fipt7qezIxQpONTIb4yfC-t1vA/edit

Організатор консультацій з громадськістю: Каланчацька селищна військова адміністрація Скадовського району Херсонської області.

Консультації з громадськістю проводяться на виконання листа Національної комісії зі стандартів державної мови (далі – Комісія) від 10 липня 2023 року №3/894/23 щодо виконання Закону України «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії» та обговорення рішення Комісії від 30 червня 2023 року №236 «Про внесення змін до рішення Національної комісії зі стандартів державної мови від 22 червня 2023 року №230 та визнання таким, що втратило чинність, рішення Національної комісії зі стандартів державної мови від 27 червня 2023 року №231», відповідно до законів України «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії», "Про доступ до публічної інформації", Постанови Кабінету Міністрів України від 03 листопада 2010 року №996 «Про забезпечення участі громадськості у формуванні та реалізації державної політики», рішення Національної комісії зі стандартів державної мови від 30 червня 2023 №236 «Про внесення змін до рішення Національної комісії зі стандартів державної мови від 22 червня 2023 року №230 та визнання таким, що втратило чинність, рішення Національної комісії зі стандартів державної мови від 27 червня 2023 року №231».

Актуальний Перелік сіл, селищ, селищ міського типу Херсонської області, назви яких не відповідають стандартам державної мови, та рекомендації щодо приведення назв таких сіл, селищ, міст у відповідність до стандартів державної мови (додаток 20 до рішення Комісії від 22 червня 2023 року №230 (в редакції рішення Національної комісії зі стандартів державної мови від 30 червня 2023 року №236)) розміщено на офіційному вебсайті Комісії за покликанням Перелік сіл, селищ, міст, назви яких не відповідають стандартам державної мови, та рекомендації щодо приведення назв таких сіл, селищ, міст у відповідність до стандартів державної мови |Національна комісія зі стандартів державної мови (mova.gov.ua)

                                                 Історична довідка. 

       Заснування села Максима Горького датується 1921 роком. На місці теперішнього розташування села був населений пункт з назвою тюркського походження Ачукуй. У перекладі це означає - дика (скажена) вівця. Село отримало назву Горьке. Вона була пов’язана з великою кількістю гіркого полину у навколишньому степу і специфічному запаху цієї рослини. За іншими джерелами воно називалось Кордон Горського (звідки походить ця назва достеменно не відомо).   Період з 1921 по 1923 рік можна вважати періодом активного заселення території села та його розвитком. У цей час було збудовано 36 дворів із земельними наділами по 82 сотки. У 1930 році село Горьке (Кордон Горського) було перейменоване на село Максима Горького і колгоспу також було присвоєно ім’я російського письменника Максима Горького (псевдонім, справжнє ім’я Олексій Максимович Пєшков, роки життя 1868-1936, російський та радянський «пролетарський» письменник та пропагандист, член партії більшовиків). Називав репресивний орган ОДПУ «інженерами перековки людських душ», оспівував будівництво Біломорканалу, брав участь у формуванні культу особи Сталіна. Висловлювався категорично проти перекладів його творів українською мовою, називаючи її «наречієм».

 

Строк проведення консультацій з громадськістю:

Консультації з громадськістю, пропозиції щодо перейменування села Максима Горького Скадовського району Херсонської області у формах електронних консультацій з громадськістю та вивчення громадської думки проводяться з дня оприлюднення зазначеного інформаційного повідомлення протягом двох місяців, з 25 жовтня 2023 року по 25 грудня 2023 року включно.

 

 Строк і форма для подання пропозицій (зауважень)

      Подати пропозиції щодо перейменування можна:

-  у формі електронного опитування  на офіційному сайті Каланчацької селищної ради.

       Пропозиції учасників  подаються із зазначенням прізвища, імені, по батькові, контактного телефону та адреси за місцем реєстрації особи, яка їх подає. Юридичні особи подають пропозиції  із зазначенням їх найменування та місцезнаходження. Анонімні пропозиції не реєструються та не розглядаються.

Відповідальна особа за проведення консультацій з громадськістю,           Ігор МОРОЗ, заступник Каланчацького селищного голови.

Строк і спосіб оприлюднення результатів консультацій з громадськістю

До 29 грудня 2023 року, на офіційному сайті Каланчацької селищної ради .

Повідомлення про початок проведення процедури громадського обговорення та  проведення громадських слухань – Борщагівська сільська рада


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь