КАЛАНЧАЦЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Херсонська область

Про затвердження Програми надання одноразової допомоги дітям-сиротам, дітям, позбавленим батьківського піклування після досягнення 18-річного віку, Каланчацької селищної ради на 2024-2025 рік

Дата: 20.12.2023 13:35
Кількість переглядів: 51

 

Підвищені розміри державної соціальної допомоги дітям-сиротам,позбавлених  батьківського піклування, які виховуються в патронатних, прийомних сім'ях,  у дитячих будинках сімейного типу

 

 

КАЛАНЧАЦЬКА СЕЛИЩНА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ СКАДОВСЬКОГО РАЙОНУ ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

НАЧАЛЬНИК ВІЙСЬКОВОЇ АДМІНІСТРАЦІЇ

 

РОЗПОРЯДЖЕННЯ

 

 

 

24 листопада 2023 року               смт Велика Олександрівка            № 54-од

 

 

Про Програму «Турбота» по Каланчацькій

селищній раді на 2024 - 2025 роки

 

Відповідно до Закону України «Про основи соціальної захищеності інвалідів України», Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту, Закону України «Про поліпшення матеріального стану інвалідів війни», Закону України «Про основні засади соціального захисту ветеранів праці та інших громадян похилого віку в Україні», Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Указу Президента України від 24 лютого 2022 року №64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні» (зі змінами), керуючись пунктом 2 частини другої та пунктом 8 частини шостої статті 15 Закону України «Про правовий режим воєнного стану», статтею 39 Закону України «Про місцеві державні адміністрації», Указом Президента України від 24 лютого 2022 року N68/2022 «Про утворення військових адміністрацій»:

 

1. Затвердити Програму «Турбота» по Каланчацькій селищній раді на 2024-2025 роки.

2. Структурним підрозділам територіальної громади - відповідальним за реалізацію Програми, забезпечити виконання її показників, завдань та заходів за галузевою спрямованістю.

3. Контроль за виконанням даного Розпорядження залишаю за собою.

 

 

 

 

Начальник селищної

військової адміністрації                                                                       Світлана ФОМІНА

 

 

 

ЗАТВЕРДЖЕНО

Розпрядження начальника

Каланчацької селищної

військової адміністрації

від 24.11.2023 р. № 54-од

 

 

Програма

 

Т У Р Б О Т А“

по Каланчацькій селищній раді на 2024-2025 роки

 

1

Ініціатор розроблення програми

Каланчацька селищна військова адміністрація

2

Назва розпорядчого документу органу виконавчої влади про розробку програми, дата, номер

Розпорядження начальника Каланчацької селищної військової адміністрації від 24.11.2023 р. № 54-од

3

Головний розробник Програми

Каланчацька селищна військова адміністрація

4

Відповідальний виконавець програми

Виконавчі органи Каланчацької селищної ради

5

Учасники програми

Виконавчі органи Каланчацької селищної ради, Каланчацька селищна військова адміністрація

6

Термін реалізації програми

2024-2025роки

7

Перелік місцевих бюджетів, які беруть участь у виконанні програми

Бюджет Каланчацької селищної територіальної громади

 

8

Загальний обсяг фінансових ресурсів, необхідних для реалізації програми, всього:

2024 рік – в  межах затверджених бюджетних асигнувань.

2025 рік -в  межах затверджених бюджетних асигнувань.

  1. Необхідність прийняття програми

Програма ”Турбота“ Каланчацької селищної ради на 2024-2025 роки розроблена відповідно до Законів України «Про соціальні послуги», «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту, про поліпшення матеріального стану інвалідів війни», «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні», «Про соціальний захист дітей війни», «Про основні засади соціального захисту ветеранів праці та інших громадян похилого віку в Україні», «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про правовий режим воєнного стану».

 

При розробці Програми враховувались наступні обставини:

  • допомога жителям громади, які постраждали внаслідок збройної агресії російської федерації;

  • допомога пораненим внаслідок збройної агресії російської федерації;

  • допомога сім’ям загиблих внаслідок збройної агресії російської федерації;

  • доцільність поліпшення організаційно-правового забезпечення надання фінансової допомоги, пільг та підтримки соціально-незахищених верств населення;

  • необхідність збереження пріоритетних напрямків соціального захисту населення, що дозволяють реально підтримувати життєдіяльність найбільш соціально незахищених верств населення.

Прийняття даної програми надасть можливість вирішити невідкладні питання матеріального, медичного, соціально-побутового, культурного обслуговування, організаційно-правового та інформаційного забезпечення малозабезпечених громадян села.

 

2. Мета і завдання програми

 

Метою програми є надання допомоги постраждалим, пораненим, надання допомоги сім’ям загиблих від військової агресії російської федерації, надання допомоги соціально незахищеним категоріям населення, покращення медичного, соціально-побутового, культурного обслуговування, організаційно-правового та інформаційного забезпечення громадян Каланчацької територіальної громади в 2024-2025 роках.

 

Пріоритетні напрями Програми

 

Надання постраждалим та пораненим військовослужбовцям та цивільним жителям громади внаслідок збройної агресії російської федерації грошової допомоги.

Надання сім’ям загиблих військовослужбовців та цивільних жителів громади внаслідок збройної агресії російської федерації грошової допомоги та допомоги в проведенні поховання.

Надання учасникам бойових дій, антитерористичної операції, які зазнали поранення, контузії чи іншого ушкодження здоров'я під час участі у бойових діях, антитерористичній операції, грошової допомоги для придбання ліків (для лікування наслідків перебування в зоні проведення бойових дій).

Надання соціальної допомоги малозабезпеченим верствам населення з числа одиноких пенсіонерів, інвалідів, учасників бойових дій, підтримки сімей, які знаходяться в складних життєвих обставинах.

Розвиток волонтерського громадського руху з метою надання соціальної допомоги, здійснення соціальної реабілітації інвалідів.

Підтримка всіх інвалідів, ветеранів війни та праці, учасників бойових дій, людей похилого віку, малозабезпечених громадян.

Проведення поховання померлих одиноко проживаючих громадян, не пенсійного віку, які на час смерті ніде не працювали, не мали роботи і не стояли на обліку в центрі зайнятості.

В основу розробки Програми покладено системний аналіз законодавства України, що формує соціальну політику в країні, а також досвід роботи з соціального захисту громадян, який був отриманий в процесі реалізації попередніх соціальних програм.

 

3. Шляхи і засоби розв'язання проблеми, обсяги

та джерела фінансування; строки та етапи виконання Програми

 

Досягнення мети та розв’язання наявних проблем передбачено шляхом:

- наданням разової матеріальної допомоги громадянам, які її потребують;

- оплата послуг на поховання загиблих військовослужбовців та цивільних жителів громади внаслідок збройної агресії російської федерації;

- надання безкоштовних продуктових наборів окремим соціально-незахищеним категоріям громадян;

- надання матеріальної допомоги до різдвяно-новорічних свят дітям віком до 18 років, батьки яких є військовослужбовцями Збройних Сил України та інших військових формувань, та дітям, батьки яких поранені/загинули/померли при забезпеченні захисту населення та інтересів держави у зв'язку з військовою агресією російської федерації проти України;

- оплата послуг на поховання померлих одиноко проживаючих громадян, не пенсійного віку, які на час смерті ніде не працювали і не стояли на обліку в центрі зайнятості.

 

3.1 Форма надання разової допомоги та сума

3.1.1. Матеріальна допомога надається у формі:

Адресної грошової допомоги.

3.1.2. Матеріальна допомога видається у сумі :

- постраждалим та пораненим військовослужбовцями Збройних Сил України та цивільним жителям громади внаслідок збройної агресії російської федерації - 10 000 грн.;

- сім’ям загиблих (померлих) захисників України та цивільних жителів громади внаслідок збройної агресії російської федерації - 15 000 грн.;

- тяжко хворим дітям та дорослим при хворобі, яка призвела до непрацездатності більше місяця - 10 000 грн;.

- учасникам бойових дій до Дня Захисника України - 1000 грн.;

- дітям віком до 18 років, батьки яких є військовослужбовцями Збройних Сил України та інших військових формувань, та дітям, батьки яких поранені/загинули/померли при забезпеченні захисту населення та інтересів держави у зв'язку з військовою агресією російської федерації проти України - 500 грн. на одну дитину;

- громадянам, які постраждали в наслідок пожежі, нещасного випадку - 10 000 грн.;

- учасникам ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС до Дня вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС - 1000 грн.;

- до  Міжнародного дня інвалідів, дітям з інвалідністю до 18 років – 1000 грн.;

- на вирішення соціально - побутових проблем – до 10 000 грн..

 

3.2. Порядок надання разової матеріальної допомоги

3.2.1. Матеріальна допомога надається жителям селищної територіальної громади відповідно до їхньої заяви, згідно розпорядження начальника Каланчацької військової адміністрації один раз на рік. Постраждалим та пораненим військовослужбовцям та цивільним жителям громади внаслідок збройної агресії російської федерації матеріальна допомога надається по кожному випадку.

3.2.2. До заяви про надання матеріальної допомоги для підтвердження права на отримання зазначеної допомоги, до відділу з питань соціального захисту населення Каланчацької селищної ради (далі - уповноважений орган) заявником подається:

- копія паспорта громадянина України;

- копія реєстраційного номера облікової картки платника податків (для особи, яка через свої релігійні переконання відмовилась від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомила про

це відповідний контролюючий орган і має відмітку в паспорті громадянина України - копія відповідної сторінки паспорта громадянина України);

- копія свідоцтва про народження та ідентифікаційного коду дитини, паспорта чи 1 D-картки (у випадку досягнення дитиною 14 років) (у разі подання заяви батьками або дітьми загиблого (померлого) захисника України);

- копія свідоцтва про шлюб (у разі подання заяви дружиною / чоловіком загиблого (померлого) захисника України);

- копія свідоцтва про смерть загиблого (померлого) захисника України;

- копія свідоцтва про народження загиблого захисника (у разі подання заяви батьками загиблого захисника);

- копія документу, що підтверджує статус особи (інваліда, ветерана, учасника бойових дій, інших вразливих категорій)

-копія медичної довідки (за потреби)

-акт обстеження житлово-побутових умов заявника у разі виникнення надзвичайних обставин та довідки відповідних служб

- довідка із зазначенням поточного рахунка заявника в установі банку

3.2.3.Копії документів засвідчуються в установленому чинним законодаством України порядку.

3.2.4 Під час розгляду заяви про надання матеріальної допомоги обробка персональних даних здійснюється відповідно до вимог Закону України «Про захист персональних даних».

3.2.3. У заяві про надання допомоги зазначається: прізвище, ім’я, по батькові та рік народження заявника, місце проживання, складні життєві обставини, якими заявник обґрунтовує потребу у наданні йому матеріальної допомоги, дата подання заяви та підпис.

3.2.4. Документи реєструються в журналі заяв і розглядаються відповідною комісією з питань соціального захисту населення при виконавчому комітеті Каланчацької селищної ради (далі Комісія), утвореною розпорядженням начальника Каланчацької селищної військової адміністрації.

3.2.5. Остаточне рішення про надання матеріальної допомоги приймає комісія з питань соціального захисту населення виконавчого комітету Каланчацької селищної ради.

3.3. Механізм одержання грошової допомоги

3.3.1 Згідно рішення Комісії про надання матеріальної допомоги бухгалтерія виплачує допомогу при наявності коштів на загальному чи спеціальному рахунках.

 

3.4 Поховання загиблих внаслідок збройної агресії російської федерації та одиноко проживаючих громадян, не пенсійного віку, які на час смерті ніде не працювали і не стояли на обліку в центрі зайнятості

 

3.4.1 На поховання одного громадянина виділяються кошти в сумі 10 000 грн;

4. Джерела та обсяги фінансування Програми

 

Фінансове забезпечення реалізації Програми відбувається за рахунок коштів державного, обласного, районного та бюджету селищної територіальної громади та інших шляхів фінансування, дозволених чинним законодавством України. Протягом року обсяг фінансування Програми може змінюватись.

 

 

 

 

5. Перелік завдань і заходів Програми та результативні показники

 

Основними завданнями Програми є:

  • надання соціального захисту постраждалим та пораненим військовослужбовцям та цивільним жителям громади внаслідок збройної агресії російської федерації грошової допомоги.

  • здійснення поховання військовослужбовців та цивільних жителів громади, які загинули внаслідок збройної агресії російської федерації грошової допомоги та допомоги в проведенні поховання.

  • забезпечення виконання вимог законодавства, що регулює питання соціального захисту ветеранів війни і праці, інвалідів, учасників бойових дій, одиноко проживаючих громадян похилого віку;

  • малозабезпечених громадян,

  • громадян, які знаходяться в складних життєвих обставинах;

  • здійснення поховання одиноко проживаючих громадян, не пенсійного віку, які на час смерті ніде не працювали і не стояли на обліку в центрі зайнятості.

Реалізація завдань Програми здійснюється шляхом фінансування відповідно до чинного законодавства за рахунок коштів  бюджету селищної територіальної громади та інших джерел, в тому числі благодійної (спонсорської) допомоги, та заходів, що не потребують фінансування.

Виконання визначених даною Програмою заходів підвищить рівень соціального захисту, дасть можливість постраждалим громадянам, учасникам бойових дій, ветеранам війни і праці, інвалідам, одиноко проживаючим громадянам похилого віку отримати додаткові соціальні гарантії та адресні допомоги, сприятиме вирішенню інших соціально-побутових питань.

Показники Програми за необхідності можуть коригуватися під впливом зовнішніх факторів (зміни в законодавстві, економічних та соціальних умов, тощо). 

Термін виконання Програми – 2024-2025 роки, виконується в один етап.

 

 

5. Заходи щодо реалізації Програми

 

5.1 Проводити обстеження матеріально-побутових умов постраждалих внаслідок збройної агресії російської федерації, інвалідів, ветеранів війни та праці, сімей загиблих військовослужбовців, одиноких непрацездатних громадян з метою вивчення їх потреб та надання конкретної допомоги.

Виконавчий комітет, постійно

5.2 Проводити обстеження малозабезпечених сімей, які перебувають у кризі та надати їм допомогу.

Виконавчий комітет, постійно

5.3 Проводити інформаційно - роз'яснювальну роботу серед населення щодо змін або нововведень у законодавстві з питань соціального захисту.

Виконавчий комітет, постійно

5.4 Організовувати акції дозвілля, екскурсії, виставки, концерти для дітей та молоді з функціональними обмеженнями. Брати участь у проведенні всеукраїнських та обласних акціях.

Виконавчий комітет, постійно

5.5 Проведення заходів щодо відзначення ветеранів війни, людей похилого віку, інвалідів в т.ч. надання адресної матеріальної допомоги.

Виконавчий комітет, постійно

 

Координація та контроль за ходом виконання Програми

 

Координацію виконання Програми здійснює Комісія з питань соціального захисту населення виконавчих органів Каланчацької селищної ради.

З метою контролю за реалізацією заходів Програми спеціалісти з питань соціального захисту населення, ведення військового обліку готують інформацію про стан виконання Програми начальнику Каланчацької селищної військової адміністрації щороку до 10 січня.

 

 

Начальник селищної

військової адміністрації                                                                               Світлана ФОМІНА

 


 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь