КАЛАНЧАЦЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Херсонська область

Про вебпортал «Дія. Цифрова громада»

Дата: 17.07.2024 11:50
Кількість переглядів: 63

Мінцифри є головним органом у системі центральних органів виконавчої влади, який забезпечує формування та реалізацію державної політики, зокрема, у сферах: цифровізації, цифрового розвитку, цифрових інновацій та технологій, електронного урядування та електронної демократії, розвитку інформаційного суспільства, інформатизації; розвитку цифрових навичок та цифрових прав громадян; електронних комунікацій та радіочастотного спектра, розвитку інфраструктури широкосмугового доступу до Інтернет.

Згідно з пунктом 2 Положення про веб-портал «Дія. Цифрова громада», затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 02.06.2023 № 556, веб-портал «Дія. Цифрова громада» (далі – веб-портал) створений з метою надання місцевим держадміністраціям, іншим державним органам, органам місцевого самоврядування, фізичним та юридичним особам інформації, необхідної для планування та здійснення заходів, спрямованих на цифровий розвиток, цифрову трансформацію і цифровізацію на місцевому та регіональному рівні.

На веб-порталі (https://hromada.gov.ua) доступні такі розділи як:

«База знань для цифрових лідерів та лідерок» (інформаційні довідки для цифрових лідерів);

«Цифровий путівник» (покрокові інструкції як реалізовувати цифрові рішення);

Дві метрики для вимірювання цифрової трансформації регіонів і територіальних громад України (містять основні напрями цифровізації та допомагають цифровим лідерам визначити пріоритети для розбудови громад);

Маркетплейс цифрових рішень для громад;

Курси із підвищення цифрової грамотності;

Електронний кабінет цифрового лідера.

З метою запуску цифрових проєктів Мінцифри зібрано всі необхідні додаткові матеріали для цифрових лідерів та лідерок територіальних громад в одному розділі «База знань» (https://hromada.gov.ua/database), що спонукають до цифрового розвитку на місцевому рівні. Кожен може дізнатись про вектори цифровізації, а саме: загальний огляд про регіональну цифровізацію, хто є цифровим лідером громади, що він робить та із чого необхідно розпочати, про доступні державні цифрові рішення з алгоритмом їх впровадження в територіальних громадах, перелік потенційних партнерів для співпраці та створення цифрових рішень, нормативно-правові акти про регіональну цифрову трансформацію, а також посилання на навчальні матеріали, освітні курси, серіали, що стануть у нагоді для кожного цифрового лідера та лідерки територіальної громади.

На сторінці «Цифровий путівник» запропоновані 3 варіанти для цифрової трансформації громади: Базовий, Розширений, Повний. Кожен варіант містить рекомендовані для впровадження проєкти, що допоможе сформувати детальну дорожню карту цифрового розвитку територіальної громади за 15 напрямами, а саме: інституційна спроможність, базова цифрова інфраструктура, мобільність, ЖКГ, безпека, освіта, охорона здоров’я, спорт, туризм, дорожнє господарство, охорона довкілля, культура, економіка, експорт, юстиція.

На веб-порталі опубліковано перше пілотне вимірювання на основі самооцінки органів місцевого самоврядування – Індекс цифрової трансформації територіальних громад України. Індекс є одним із інструментів вимірювання та моніторингу поточного рівня цифровізації в територіальних громадах, використовуючи Індекс цифровий лідер та лідерка громади можуть бачити сильні сторони територіальної громади та зони зростання.

Усі зареєстровані на веб-порталі цифрові лідери та лідерки громад отримають можливість комунікації з іншими зареєстрованими користувачами, поширювати новини про досягнення в цифровізації, висвітлювати власні проєкти цифрової трансформації, надихаючи інших створювати проєкти.

Для реєстрації на веб-порталі цифровому лідеру або лідерці територіальної громади необхідно пройти ідентифікацію кваліфікованим електронним підписом, та прикріпити скановані копії документів, що підтверджують статус цифрового лідера або лідерки територіальної громади, а саме:

наказ або розпорядження про призначення на посаду із зазначенням повноважень відповідальної посадової особи із цифрового розвитку;

розпорядження про розподіл обов’язків (для заступника голови територіальної громади з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації (CDTO), положення про структурний підрозділ (для керівника структурного підрозділу/заступника), посадова інструкція (для працівника структурного підрозділу). При реєстрації на веб-порталі всі документи мають бути прикріплені одним файлом, що полегшить та пришвидшить верифікацію.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь